Deputatul Ionel Arsene a scos capul primul. Fireşte, prefectul Ioan Vlad Angheluţă l-a secondat. Nenorocirea din Piaţa Centrală va fi prezentată cum se cuvine la Guvern, de unde se cer nişte bani. Nu e limpede cam câţi, din cei vreo 14 milioane lei cât ar face reconstrucţia, dar sursa e clară: Fondul de rezervă bugetară. Se invocă populaţia afectată indirect (?), din Piatra Neamţ şi zonele învecinate, în dubla calitate de cumpărători şi comercianţi, este subliniat şi impactul negativ asupra mediului de afaceri. Trecând peste indirecta de la afectare, căci populaţia este afectată în mod foarte direct, demersul, deşi pare normal, ridică multe semne de întrebare în privinţa seriozităţii şi raţiunii.

Este lipsit de sens să ceri bani de la Guvern câtă vreme bunul distrus e asigurat, iar asiguratorul beneficiază de reasigurare. În ipoteza că Guvernul ar da, ce se întâmplă când vin banii din asigurare? Îi pune cineva de-o parte? Sau returnăm ce primim, dacă primim, de la Guvern? E greu de crezut că Guvernul se va comporta ca o bancă. Ceva lipseşte, nu se potriveşte în poveste. Peste toate, iniţiativa sugerează că nu vedem niciun şfanţ de la reasigurator. Abia aceasta e drama-dramelor pentru oraş şi, indiscutabil, solicitarea devine una disperată. Da, dar dacă reasiguratorul nu dă banii, nu înseamnă că trebuie căutaţi nişte vinovaţi buni de plată? Sau dintr-un joben va apărea un acar ca vai de el, căruia n-ai ce-i face? Oricum o întorci, dacă judeci în linişte, eşti împins logic spre concluzia că Arsene şi Angheluţă ştiu în acest moment ce nu ştim noi. De aici mai departe, rişti să aluneci spre tărâmul marcat de teoria conspiraţiei, iar asta nu-i sănătos deloc.

Mai sănătos este să te uiţi la cei doi, la parteneriatul strategic dintre Arsene şi primarul Gheorghe Ştefan şi la întregul context al unui oraş lipsit de resurse. Aşa cum s-au mişcat, în felul lor, personajul numărul unu al partidului de guvernământ din judeţ şi omul Guvernului în judeţ, arată mai degrabă a doi speculanţi ai situaţiei. Probabil că habar n-au de cele informaţii confidenţiale bănuite. Ei trebuie să probeze că sunt preocupaţi, că-s topiţi de grija comunităţii şi caută soluţii. Piaţa Centrală n-a făcut altceva decât să le ofere prilejul. Sigur, asta sună cinic cu totul, dar cel puţin Arsene e condamnat să se agaţe de orice îi apare în cale pentru a face uitată aventura sexuală în şosete. Dacă ideea cu Hotărârea de Guvern a fost cu adevărat una personală, parcă l-ai înţelege, dar ce te faci dacă l-a învăţat cineva? În dreptul prefectului, alte întrebări nu-și au rostul. El e disciplinat şi atât.

Viorel COSMA

Articolul precedentUna, alta, celelante … la pet!
Articolul următorUn as al sportului cu pedale: Gheorghe Turineli

1 COMENTARIU

Comments are closed.