0:00

Deputat Marian Enache: “Energia verde”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În ritmul în care umanitatea se dezvoltă, necesitatea găsirii unor alternative verzi de energie este primordială. Energia alternativă sau verde se referă la sursele de energie ce pot fi produse din procese naturale regenerabile, cum ar fi mareele, mişcările maselor de aer, soarele, căderile de apă, biomasa etc. Aceste resurse energetice pot fi captate prin intermediul diferitelor procese dezvoltate de oamenii de ştiinţă, procese ce devin din ce în ce mai diversificate şi mai eficiente.

Principalele tipuri de energii primare regenerabile recunoscute oficial sunt:

* Hidroenergia – sau energia hidraulică, reprezintă capacitatea apei de a efectua lucru mecanic prin curgere, iar datorită circuitului său este considerată o formă valoroasă de energie regenerabilă. Aceasta este exploatată în hidrocentrale, producând energie electrică bazată pe energia mareelor şi a valurilor.

* Energia biomasei – Această energie reprezintă părţile biodegradabile ce provin atât din deşeurile industriale şi urbane, cât şi din deşeurile, reziduurile şi produsele care provin din silvicultură, agricultură etc.

* Energia aerului – Este bazată pe curenţii de aer care se formează datorită încălzirii neuniforme a Pământului, aceştia generând o energie cinetică numită şi energie eoliană. Cu ajutorul unor turbine, această energie poate fi exploatată cu scopul de a genera curent electric.

* Energia geotermală – Este o formă de energie regenerabilă bazată pe căldura ce se află în interiorul Pământului. În zonele unde există activitate vulcanică şi tectonică, se pot capta abur şi apă fierbinte, care pot fi utilizate pentru producerea de energie electrică şi pentru încălzire.

* Energia solară – Această sursă de energie regenerabilă este rezultatul luminii şi a radiaţiilor produse de Soare. Energia solară poate fi utilizată pentru încălzire directă, încălzirea prin intermediul panourilor termice, producerea de electricitate cu ajutorul panourilor fotovoltaice sau a centralelor electrice termale.

Începând cu anul 2008, energia eoliană a înregistrat o creştere substanţială a popularităţii în ţările europene. Aceasta este una din cele mai dezvoltate ramuri ale energiei regenerabile din prezent. Conform unui studiu efectuat privind resursele regenerabile folosite în ţările UE, la sfârşitul anul 2010, în cele 27 de ţări membre energia eoliană reprezenta 5,3% din totalul energiei produse. Planul UE este ca până la sfârşitul anului 2020, acest procentaj să se tripleze. Din punctul de vedere al energiei nucleare ca şi sursă de energie alternativă, Franţa deţine 58 de reactoare. De asemenea, această ţară plănuieşte instalarea a cel puţin unei centrale solare fotovoltaice în fiecare regiune, clasându-se pe locul patru, fiind precedată de Germania, Spania şi Italia.

În condiţiile unui potenţial substanţial de energie alternativă, România se situează pe ultimele locuri, chiar şi atunci când se compară cu statele învecinate. În urma sa se află Republica Moldova şi Serbia. Deşi, conform Eurostat, în anul 2010 ţara noastră avea un consum de 23,4% din surse regenerabile, cea mai mare parte provenea din hidroenergie, cele eoliene sau solare având o pondere foarte scăzută. Cu toate acestea, România are o ţintă ambiţioasă pentru anul 2020, şi anume ca 24% din energia consumată în acel an să îşi aibă originile în surse regenerabile.

Ţara noastră este în continuă dezvoltare din acest punct de vedere, atrăgând diferiţi investitori care realizează parcuri fotovoltaice ce pot susţine până la 13.000 de locuinţe sau turbine eoliene, contribuind la crearea de energie electrică. Un alt program demn de menţionat este Casa Verde 2014, program ce va acorda finanţări proprietarilor de imobile pentru a-şi asigura surse de energie regenerabilă în propriile case, cu ajutorul panourilor solare, pompelor de căldură etc. Un alt sprijin pentru astfel de acţiuni îl reprezintă Asociaţia Română de Energie Alternativă, care este deschisă oricărui cetăţean care doreşte să participe activ la protecţia mediului înconjurător şi la dezvoltarea politicilor de mediu.

Cele mai importante beneficii aduse de utilizarea resurselor regenerabile sunt:

* Conservarea şi protecţia mediului;
* Durata lungă de viaţă a echipamentelor;
* Independenţa energetică;
* Sursă de energie nepoluantă şi, cel mai important, inepuizabilă.

Deşi foarte atrăgătoare, în prezent, resursele de energie regenerabile deţin nişte costuri de producţie semnificative, lucru ce pune o presiune din ce în ce mai mare pe ţările din UE. În România, acest lucru se transpune în taxe majorate pentru populaţie, în timp ce subvenţiile scad şi investitorii îşi reduc activitatea pe teritoriul ţării, din lipsă de fonduri.

O atenţie deosebită ar trebui acordată acestei activităţi, deoarece aceasta reprezintă viitorul energiei pe care noi şi generaţiile ce vor urma le vom folosi în viitor. Pe lângă acest lucru, orice acţiune care poate aduce un beneficiu Pământului şi care reduce poluarea şi exploatarea în mod necorespunzător a resurselor acestuia trebuie tratată cu cea mai mare responsabilitate.

Deputat Marian ENACHE

Articolul precedentEPOCA DE PIATRA NEAMȚ
Articolul următorDeputat Liviu Harbuz: “Raport de activitate”