reclama autocenter

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Depozitul județean de deșeuri de la Girov construit în cadrul programului “Sistem Integrat al Deșeurilor în județul Neamț” urmează să fie inaugurat și predat Consiliului Județean până la sfârșitul acestei luni. Între timp, dacă consilierii județeni vor fi de acord de această dată, urmează să se întocmească caietul de sarcini pentru ca acesta să fie preluat, prin licitație, de către un operator specializat.

”Urmează să aibă loc licitații și pe partea de colectare și sortare, să se întocmească caietele de sarcini și să aibă loc licitația electronic, după care care se va semna un contract cu un operator al sistemului de sortare și transfer. Investiția în sine va fi predată către respectivul operator de către Consiliul Județean, pe o perioadă stabilită prin contract, iar CJ Neamț va primi o redevență în schimbul exploatării investiției. Depozitul de la Girov urmează să fie predat unui operator tot prin intermediul unei licitații și timp de un an investiția ca fi supravegheată pentru a se vedea disfuncțiile și pentru remedierea acestora dacă există”, a precizat Dan Manoliu, vicepreședinte al CJ Neamț.

Din punct de vedere tehnic, depozitul județean de deșeuri, are 3 straturi, fiecare dintre acestea având rolul lui: de întindere, de izolare și de amortizare. Pe deasupra acestor straturi se toarnă un strat de balast care are un rol filtrant. Sub toate acestea există 9 țevi care vor prelua scurgerile provenite de la deșeuri, și de asemenea există și țevi de gaz care vor prelua gazele emanate de gunoi care îl vor transporta la o stație de biogaz care la rândul ei va arde aceste gaze. Depozitul este prevăzut și cu o stație de osmoză a apei, iar valoarea totală eligibilă a proiectului este de 129.798.341 lei, fără TVA din care 80% reprezintă finanțarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, 18% este finanțarea de la bugetul de stat, iar 2% este contribuția CJ Neamț.

„Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Neamț” nu se oprește doar la depozitul ecologic de la Girov, ci cuprinde și Stația de sortare și transfer de la Cordun menită să deservească 26 de comune și municipiul Roman. Proiectul „Sistem Management Integrat al Deșeurilor în județul Neamț”, în totalitatea sa, se desfășoară pe o perioadă de 44 de luni, are mai multe componente, iar de rezultate vor beneficia toți cei 557.000 de locuitori ai județului.

Irina CĂLIN

Articolul precedentAcord pentru transferul lui Velici
Articolul următorS-a izbit cu scuterul într-o mașină parcată