0:00

Dependenţa de calculator şi afecţiuni posibile, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Odata cu dezvoltarea tehnologiei, utilizarea calculatorului a devenit primordială în viaţa fiecărei persoane. Profesia, nevoia sau placerea îi determină pe cei mai mulţi să petreacă numeroase ore în faţa calculatorului. Deşi ne simplifică foarte mult viaţa şi munca, utilizarea computerului în exces are o serie de efecte negative asupra organismului.

Persoanele care petrec ore în şir in faţa calculatorului se izolează, devin introvertite, renunţă la prieteni şi ieşiri şi consideră că orice efort fizic este inutil, pot fi considerate dependente de acest obiect. Un astfel de comportament poate avea consecinţe negative asupra stării fizice, dezvoltării psiho-cognitive, relaţiilor şi interacţiunii sociale.

Duce la apariţia tulburărilor de vedere

 Un prim efect negativ al dependenţei de calculator constă în apariţia tulburărilor de vedere. Cei care stau foarte mult în faţa ecranului pot acuza anumite simptome, precum: cefalee, tulburări de atenţie, oboseală oculară şi vedere înceţoşata. Una dintre cele mai grave tulburări de vedere este glaucomul (o boală care produce atrofierea nervului optic şi îngustarea câmpului vizual), deseori asociat cu o creştere a presiunii intraoculare.

O pauză de 5 minute la o oră-două de utilizare a calculatorului este binevenită, deoarece ajută ochii să se relaxeze şi să se invioreze. De asemenea, este foarte important cum este poziţionat calculatorul. Este indicat ca distanţa dintre ochi şi monitor sa fie între 45 şi 75 cm, iar ecranul să fie poziţionat sub nivelul privirii.

Creşte riscul obezităţii

Dependenţa de calculator poate duce la apariţia unei afecţiuni întâlnită deseori în cazul persoanelor sedentare: obezitatea. Mai mult de 7-8 ore pe zi petrecute în faţa calculatorului implică, în mod automat, diminuarea sau chiar excluderea activităţilor fizice. Totodată, cei care lucrează zilnic în faţa unui monitor sunt tentaţi să consume diverse alimente în timp ce lucrează, obicei nesăntos care duce în timp la creşterea în greutate. În ceea ce îi priveşte pe copii şi adolescenţi, American Academy of Pediatrics avertizează părinţii să limiteze timpul petrecut de cei mici în faţa computerului şi să îi îndrume către activităţi precum sportul.

Afectează muşchii, oasele şi articulaţiile

Totodata, pot apărea probleme la nivelul coloanei vertebrale, muşchilor, oaselor şi articulaţiilor. Printre afecţiunile posibile se numără: scolioza, cifoza, hernia de disc, osteoporoza etc. Pentru a întâmpina aceste probleme, pe lângă pauzele dese, extrem de importantă este şi poziţia corpului: în momentul în care se stă pe scaun, spatele trebuie să fie drept, iar picioarele aşezate pe podea. Este indicat să se opteze pentru un scaun cu mânere de sprijin pentru coate. O altă afecţiune care apare în timp se numeşte sindromul de tunel carpian, caracterizat prin durere severă la nivelul tendonului extensorului degetului mare, ca urmare a apăsării cu prea multă putere a tastelor. Netratată, afecţiunea poate duce chiar la paralizia degetelor.

Mai mult, dependenţa de calculator favorizează apariţia crizelor epileptice (epilepsia fotosenzitivă este determinată de „licăririle frecvente” sau imaginile luminoase rapide) şi duce la apariţia tulburărilor hipnice: reducerea duratei de somn, coşmaruri etc.

Cauzează anxietate şi iritabilitate

Utilizarea îndelungată a computerului poate determina tulburări emoţionale, de la anxietate, iritabilitate până la depresie. Astfel, persoanele dependente de calculator sunt într-o permanentă tensiune interioară, dominată de nerabdare şi nelinişte, nesiguranţă, vulnerabilitate şi iritare, mai ales în prezenţa celor din jur.

Articolul precedent“Pagini răzleţe de istorie”. Bălţăteşti, un centru al Revoluţiei de la 1848!
Articolul următorFuziunea dintre PSD şi UNPR transformă şefii în subalterni! CULIŢĂ TĂRÂŢĂ, ŞEFUL LUI ARSENE!?