0:00

După ce Anton Covasan și-a anunțat demisia din funcția de primar al comunei Dămuc, în direct, în ședința consiliului local de pe 24 august, gestul său a făcut înconjurul lumii politice și administrative, stârnind reacții.

Unul dintre primii care a reacționat este deputatul Marian Enache, care a trimis o declarație publică:

Am aflat despre demisia domnului Anton Covasan, primarul Comunei Dămuc, demisie pe care, cu sinceritate, o regret, pentru că domnul Covasan a fost un primar care a depus eforturi pentru comunitatea pe care a reprezentat-o.

Cunosc multiplele sale demersuri la instituțiile competente pentru sprijinirea obiectivelor sale, precum și insatisfacțiile sale în obținerea rezultatelor corecte și legale de la aceste instituții, pe care chiar domnul Anton Covasan le-a nominalizat.

Multe din nemulțumirile sale sunt îndreptățite, vorbind strict din punctul de vedere al comunității Dămuc și al conducătorilor săi. Se prea poate ca instituțiile care trebuiau să finanțeze obiectivele și lucrările din comuna Dămuc să nu fi fost suficient de receptive, însă, la fel, se prea poate ca aceste instituții nici să nu fi avut posibilitatea reală de a sprijini toate cererile comunității locale. Asta nu înseamnă că nu sunt întru totul îndreptățite cererile comunei Dămuc.

Împărțirea bugetului către comune a fost, întotdeauna un subiect sensibil și un punct nevralgic, fiindcă nu întotdeauna s-au făcut bine înțelese criteriile de alocare și nici prioritățile de finanțare. Și, așa cum se știe și cum este firesc, pentru fiecare primar prioritare sunt problemele comunității sale. La asta se poate adăuga, la fel de firesc, plata pe proiecte europene, care de cele mai multe ori întârzie din rațiuni birocratice, mai mult de formă decât de fond.

Ca parlamentar, pârghia pe care am avut-o la îndemână a fost să atrag atenția asupra anumitor probleme existente în teritoriu, să le expun la București, unde, poate, nu erau cunoscute, deși, pe cât de particulare sunt, pe atât de general valabile se demonstrează a fi, la nivelul întregii țări. Pentru particularitățile comunității, noi, parlamentarii, nu putem interveni direct în atribuirea banilor pentru realizarea unor obiective, nu putem influența deciziile instituțiilor competente, ci putem aduce la cunoștința factorilor de decizie care este situația, care sunt nevoile, putem doar pleda cauza fiecărei comunități locale. Decizia și bugetul nu sunt la noi, de aceea pot și înțeleg sentimentul de insatisfacție al domnilor primari. Cu toate acestea, cel care trebuie să primeze este interesul comunității locale, interes pe care atât noi, parlamentarii, cât mai ales domnii primari și consilieri locali, aleși de cetățeni, trebuie să îl servim”. (ZCH NEWS)

Articolul precedentCum operează hoţii! Ce vă sfătuiesc poliţiştii!
Articolul următorLicean din Piatra Neamţ, premiant la poezie pe ţară! Un alt premiu merge la Suceava!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.