0:00

Definitivatul: Profesori de nota 3, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Pentru profesorii din Neamț care s-au încumetat să se înscrie la definitivat, rezultatele nu-i recomandă pe cei mai mulți dintre ei pentru meseria pe care o practică. Fie că au ajuns la catedră din vocație sau din nevoie, șansa la definitivat a fost aceeași pentru toți. După ce în proporție de aproximativ 99% candidații au fost evaluați cu note de 10 la inspecțiile la clasă, la proba scrisă cadrele didactice au demonstrat că pot concura doar cu absenții de la Bacalaureat. Mai mult decât atât, metodologia le permite să dezerteze fără a fi sancționați în vreun fel. Astfel, atât cei care au absentat, cât și cei care s-au prezentat la examen, dar nu au scris nimic pe foaie au fost băgați în aceeași oală cu „titlul” de neprezentați. „Aceștia nu sunt afectați în niciun fel, adică ei nu apar că s-au prezentat la examen. Au avut voie să iasă din examen chiar și după două ore de la aflarea subiectelor. Dacă au ales să nu scrie nimic, nu au fost notați. Ei figurează ca neprezentați”, a spus Gabriela Banu, inspector școlar general adjunct.

Absenţi motivaţi de lege

În total, din cei 176 de candidați acceptați la proba scrisă pentru definitivat, 47 au fost declarați neprezentați. Motivele? Inspectoratul Școlar le-a numit într-un comunicat „personale”. Atât de personale, încât nu încape îndoială că cei care au văzut subiectele au participat la ghici. Ca și când n-ar fi fost prezenți la examen, aceștia se vor întoarce liniștiți la catedră până la următorul definitivat. Cei curajoși care s-au gândit că au o șansă la definitivat au fost în număr de 129. Se pare că 60 dintre profesori au ratat definitivatul, nereușind să ia minim nota 8. Doar 69 de cadre didactice au performat peste pragul de 8, dar fără ca vreunul dintre ei să ia nota maximă. Cea mai mare notă a fost de 9,8. Procentul de promovabilitate este de 53,48%, fără a-i pune la socoteală pe cei care au ales să predea foaia de examen albă.

Profesori de nota 3

Dintre cadrele didactice care au participat la proba scrisă de definitivat, 3 au ratat orice șansă de a mai da definitivatul. Pentru ei a fost a treia oară când au dat acest examen și nu au reușit să-l treacă. Cel mai grav aspect este acela că unii candidați nu au trecut de nota 3. În Neamț, limba franceză este predată în continuare elevilor chiar dacă unul din candidații pentru definitivat a reușit să obțină doar 3 puncte la notare. Pe lângă acest aspect este de menționat faptul că același profesor a luat nota 10 la inspecțiile de la clasă. Cum? „Nu am analizat această situație. Trebuie să vedem de ce este această diferență. Nu știu ce s-a întâmplat. Vom verifica pentru că această situație nu este una normală”, a spus Viorel Stan, inspector școlar general.

Potrivit Legii Educaţiei Nationale, cadrele didactice, care promovează examenul de definitivat, dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar. Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivat, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic, prin hotărârea consiliului de administrație din școala respectivă. Cei care care nu trec de examen mai pot participa la cel mult două sesiuni. Profesorii care nu promovează examenul pot fi angajaţi în sistemul național de învățământ preuniversitar numai pe perioadă determinată. Contestaţiile pot fi depuse marţi şi miercuri la centrele de examen, soluţionarea acestora urmând să se realizeze în 25-26 iulie. Pe data de 27 iulie se vor afişa rezultatele finale.

Marian TEODOROF

Articolul precedentRegal al sportului alb la Piatra Neamţ – Cupa Kober
Articolul următorIustin Pârvu – 40 de zile de la plecare: “Când povăţuieşti, arunci o sămânţă. Dacă sămânţa e mincinoasă, ea va rodi pe măsură”

2 COMENTARII

  1. O mare prostie,poate un aranjament,chestia cu plecarea celor care nu au scris nimic si incadrerea lor ca neprezentati!Daca asa zice Legea Educatiei,halal!O noua tampenie a acestei legi!
    Stiu pe cineva,invatatoare,care,inainte de Revolutie a dat de trei ori definitivatul si nu l-a luat.In 1990, a beneficiat de efectele democratiei iar acum,tocmai s-a pensionat,avand si gradul I !Minune,nu?

  2. Si sa vezi ce va fi la titularizare ca acele doamne care nu au luat pana acum niciodata nota de trecere anul acesta o va ajuta domnul insp. sa TREACA , vai noua din ce facem parte .

Comentariile sunt închise.