pietricica turism

Cadrele didactice care, până la 1 septembrie 2016, au încheiat minimum un an de predare la catedră se pot în scrie la Examenul național de definitivare în învățământ. Candidații vor putea depune dosarele de înscriere la unitățile de învățământ de proveniență începând de mâine, 3 octombrie, și până pe 7 octombrie.

rezultate-definitivatÎn 21 octombrie, candidații vor fi înștiințați dacă dosarul de înscriere le-a fost admis.

Examenul pentru Definitivat se va desfășura, în acest an, mai devreme decât în anii anteriori, în vacanța de primăvară (luna aprilie). Reprezentanții Ministerului Educației au motivat schimbarea calendarului de examen prin faptul că, în acest fel, ”se decongestionează activitatea din timpul vacanţei de vară”.

Până la 31 martie 2017, vor avea loc inspecțiile de specialitate (2 inspecții, media lor trebuie să fie minimum 7 pentru ca proba să fie considerată promovată), iar proba scrisă va avea loc în 20 aprilie. O altă probă este evaluarea portofoliului profesional al candidatului, nota de promovare trebuie să fie minimum 7 (media notelor de la inspecții și portofoliul trebuie să fie minimum 8 pentru a putea participa la proba scrisă). Nota minimă de promovare a examenului este 8. Definitivatul este examenul care le dă profesorilor dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, aceștia putând fi angajați pe perioadă nedeterminată. Profesorii se pot prezenta de maximum 3 ori la examenul de definitivat, în cel mult 5 ani. Cei care nu trec de examen pot fi angajaţi în învăţământ doar pe perioadă determinată. După definitivare, evoluția în carieră se realizează prin gradul didactic II și gradul didactic I. (M. TEODOROF)