0:00

Cetatea Neamț, care continuă să aibă probleme și acum, după o restaurare neinspirată și cu o garanție a lucrărilor mai scurtă decât oferă producătorii pentru un aparat electrocasnic, este exemplul de eșec cel mai invocat de specialiștii în monumente istorice. Pentru ca astfel de ”realizări” să nu se mai repete, directoarea Direcției pentru Cultură Neamț a propus Prefecturii să stabilească, prin ordin, constituirea unei comisii care să urmărească stadiile și calitatea lucrărilor. Prefectura a răspuns că nu există bază legală în virtutea căreia să dispună constituirea unei astfel de comisii, așa încât singura variantă rămâne ca, și de acum înainte, instituțiile prin care se face finanțarea europeană, Inspectoratul de Stat în Construcții, Poliția Neamț – prin ofițerul de patrimoniu și Direcția pentru Cultură Neamț – să facă propriile controale.

Declarația zilei: ”Am colaborat foarte bine cu instituția prefectului. Când era doamna Niculina Dobrilă”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMi-aș fi dorit ca sprijinul care ni s-a promis întotdeauna să ne fie și acordat, având în vedere precedentele de la nivelul județului Neamț. Așa am fi putut împiedica executarea unor lucrări de proastă calitate și am fi putut stabili termene rapide de remediere a deficiențelor constatate în timpul executării lucrărilor”, a declarat Rocsana Josanu, directoarea Direcției pentru Cultură Neamț.

În momentul de față, sunt în derulare proiecte cu finanțare europeană de restaurare a Mănăstirii Tazlău, unde este cel mai avansat stadiu al lucrărilor, a bisericii vechi de la Mănăstirea Secu, a bisericii ”Sfântul Gheorghe” din Roman și a Mănăstirii Almaș. La multe alte obiective, lucrările n-au început încă, din cauza procedurilor privind licitațiile, deși finanțarea a fost aprobată.

Când a adus vorba despre eforturile pe care le face pentru protejarea patrimoniului cultural al județului, din 2015, de când conduce Direcția pentru Cultură Neamț, Rocsana Josanu a ținut să treacă în revistă instituțiile cu care a colaborat în acest scop: Inspectoratul de Stat în Construcții, Poliția Județeană și Instituția Prefectului. După care a precizat: ”Când era prefect doamna Niculina Dobrilă și când a fost subprefect domnul Iulian Jugan”. (C.M.)

 

Articolul precedentVitezomani rămași fără permise * Şoferi amendați, pentru că vorbeau la telefon
Articolul următorNou termen de grație pentru firmele obligate să aibă casă de marcat cu jurnal electronic
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.