diplome

Actualizare: Interdicția de eliberare a diplomelor a fost ridicată odată cu finalizarea controlului, mai rămâne ca listele cu cei eliminați să fie trimise unităților școlare de unde provin elevii.

După o zi și o noapte de vizionare de înregistrări, membrii comisiei județene de bacalaureat din Neamț au confirmat, parțial, constatările corpului de control al ministrului educației: din cei 74 de elevi suspectați de fraudă sau tentativă de fraudă, au mai rămas 63. Elena Laiu, președintele comisiei județene, ne-a confirmat că, în acest moment, nu se eliberează adeverințe de promovare a examenului de bacalaureat la niciun liceu din Târgu Neamț și că se încearcă definitivarea situațiilor pe parcursul zilei de astăzi.

Reamintim că totul a plecat de la o reclamație publicată de cotidianul ”Evenimentul Zilei”, unde se vorbea despre o adevărată rețea formată din elevi și profesori. Ancheta corpului de control nu a confirmat existența rețelei, dar a găsit nereguli în sălile de clasă, elevi care schimbau ciorne, care vorbeau etc., totul sub supravegherea relaxată a unor profesori. Tot de la aceeași reclamație, s-au extins cercetările și la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț. La cele două centre au fost arondați și elevi de la celelalte liceee din oraș.

V.B.

Actualizare: Se caută țap ispășitor în cazul fraudei de la ”Vasile Conta”?

Cazul de la Liceul Economic ”Vasile Conta” a căpătat o altă turnură, cea a momentului în care trebuie luate decizii. Între comisia județeană și minister a avut loc un schimb de adrese și, sub semnătura doamnei Liliana Preoteasa, s-a stabilit ca sancțiunile să fie propuse de comisia de la centrul de examen, nu de cea județeană, urmând apoi ca, la nivel central, să se opereze schimbările în baza de date a examenului, după eliminarea celor vinovați.

Dacă citești metodologia pentru examenul de bacalaureat, în art. 96, alin. 3 se stabilește foarte clar cine trebuie să intervină în acest caz: ”În situația în care frauda este constatată DUPĂ încheierea examenului de bacalaureat, comisia de bacalaureat județeană modifică rezultatele examenului, în sensul că respectivul candidat este considerat eliminat din examen. Dacă diploma de bacalaureat a fost completată, dar nu a fost eliberată candidatului, ea este anulată.” – Ordinul 4799/31.08.2010, la care metodologia este anexă.

Ministerul ar vrea să folosească art. 6 din ordinul 4430/29.08.2014, care se referă însă doar la ce se întâmplă după încheierea unei probe de examen: ”În vederea asigurării desfășurării corecte a examenului de bacalaureat, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare, comisiile de bacalaureat din centrele de examen și comisiile de bacalaureat județene verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video, din sălile de examen după încheiere probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă sau în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din centrul respectiv”. Mai multe puteți citi aici