Singurul control pe care Direcția de Sănătate Publică Neamț îl face zilele acestea la Spitalul Municipal de Urgență Roman este cel anual, pentru avizarea autorizației de funcționare.
Controlul de rutină, după cum ne-a explicat autoritatea de sănătate, are ca obiectiv verificarea condițiilor de igienă, circuitele, felul dezinfectantelor și ale materialelor de curățenie folosite, dacă sunt respectate normele de igienă și prevenire a infecțiilor ce pot apărea în spital, dacă există spații suficiente și distincte pentru fiecare tip de activitate medicală, și tot așa. Moartea a doi sugari pe fondul pneumoniei și anemiei, coroborat cu rujeola, ultimul în luna decembrie 2017, și nici măcar situația gravidei de 27 de ani care pe 9 ianuarie a plecat de la Spitalul Roman spre Maternitatea din Iași, suspectată inițial de meningoencefalită de către medicii ieșeni, nu sunt motive suficiente pentru ca DSP Neamț să declanșeze un control de fond la Spitalul Roman. ”Nu se face un control anume, gravida a decedat la Iași, noi astăzi (n.n. – 12 ianuarie) am primit raportul medico-legal” declară dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.
Așa stau lucrurile la Neamț și, din perspectiva DSP Neamț, concluzia medicilor legiști ieșeni nu impune niciun fel de atitudine instituțională vizavi de spitalul romașcan. Ceea ce DSP-ul nu a comunicat și este prezentat în presa ieșeană de astăzi, 12 ianuarie, este că raportul medico-legal în cazul Bianca Georgiana Cimpoi arată că decesul a survenit ca urmare a unui sindrom de condensare pulmonară și edem cerebral, posibil și unei pneumonii bilaterale, lucru ce va fi stabilit după expertize la IML (detalii, aici). Declarațiile medicilor din Neamț și Iași în acest caz au fost destul de opozabile, motiv suficient, spunem noi, pentru ca DSP Neamț să verifice dacă la Spitalul Roman au fost respectate toate protocoalele în cazul Cimpoi, mai ales că medicii ieșeni au arătat cu degetul spre medicii romașcani. Chiar și fără să fie anunțată presa. (C.I.)