0:00

Dealul de lângă Mărceni a ars două zile, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Deşi combinaţia dintre incendierea miriştilor şi vântul puternic este una periculoasă, oamenii gospodari n-au avut răbdare să se potolească rafalele şi au dat foc ierbii uscate şi vineri după amiază, şi sâmbătă. Primul incendiu de amploare a curăţat totul pe o suprafaţă de 30 de ha din comuna Hangu – resturi de la curăţarea buştenilor, frunziş, iarbă, arbuşti. A fost nevoie de 6 subofiţeri şi de 3 pompieri voluntari ca să stingă flăcările. Peste nici 3 ore, vineri la 16,30, un alt incendiu a izbucnit în zona Balaur, din vecinătatea străzii 1 Decembrie 1918 din Piatra Neamţ. Focul s-a extins pe 3 ha. Jumătate de oră mai târziu, pompierii din Roman au fost anunţaţi că arde iarba de pe un teren de pe str. Tudor Vladimirescu. Militarii au ajuns foarte repede la intervenţie şi au limitat incendiul care nu apucase să se „manifeste” decât pe 6 mp.

În schimb au fost flăcări pe 7 ha din comuna Dobreni, în două reprize. Primul incendiu a fost anunţat la 18,50 şi s-a întins pe 5 ha, iar al doilea, la ora 20, şi a mistuit iarba de pe 2 ha din satul Căşăria. La ambele intervenţii au participat voluntarii de la primărie.

Tot sâmbătă, pompierii au îndepărtat un banner de pe bd. Traian, pentru că risca să cadă pe carosabil şi să pună în pericol traficul rutier.

Cartierul Mărceni în pericol

Incendiul care a dat cele mai multe bătăi de cap şi autorităţilor, şi pompierilor şi lucrătorilor silvici a fost cel izbucnit sâmbătă după amiază pe dealul din apropierea cartierului Mărceni din Bicaz. Zona foarte abruptă a scos din discuţie intervenţia autospecialelor, aşa că s-a acţionat cu sapele şi cu apă cărată cu TAF-urile, acolo unde s-a putut. Ieri după amiază, încă mai erau focare pe deal, după ce totul pe o suprafaţă de 10 ha fusese făcut scrum.

„Am lucrat în 3 sectoare, împreună cu 100 de oameni de la Silvic şi cu pompierii voluntari”, a declarat colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ.

„Un sector a fost la baza pantei, unde sunt câteva anexe de-ale familiilor din zonă. Veneau cioate aprinse rostogolindu-se de pe deal, cu o ploaie de scântei, aşa că exista un pericol real. Celelalte două sectoare au fost pe versanţi. Pe o parte s-a putut acţiona imediat, dar pe versantul opus, unde panta este de 70 de grade, pompierii au fost legaţi cu cordiţe şi intervenţia a fost foarte complicată. Nu se putea face nimic nici cu sapele, pentru că ardeau cioate înalte. Am săpat totuşi un şanţ de delimitare, pentru a localiza incendiul, dar stingerea a fost îngreunată mult de vântul care a bătut în rafale şi sâmbătă, şi duminică”.

Ieri în jurul orei 15, pompierii şi lucrătorii silvici reuşiseră să stingă flăcările înalte şi se mai luptau cu câteva focare, pe care sperau să le lichideze până la lăsarea întunericului. (C. MIRCEA)

Articolul precedentJaf de 9.000 de lei în plină stradă
Articolul următorExtreme de BAC