0:00

De vineri, 12 mai, Muzeul Iluziilor la Piatra-Neamţ!, ZCH NEWS - sursa ta de informații Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ se transformă, începând de vineri, 12 mai, pentru o lună, în Muzeul Iluziilor.

„Este o premieră absolută pentru instituția muzeală nemțeană, care devine astfel prima gazdă a acestui nou tip de spectacol educativ (proiect al Asociației Astronomice Pluto)”, precizează organizatorii, care adaugă că „acest tip de muzeu este foarte popular în țări precum Spania (Barcelona), Croația (Zagreb) sau Rusia (Moscova)”.

De-a lungul timpului, Asociația Astronomică Pluto, în colaborare cu Complexul Muzeal Județean Neamț, a oferit publicului nemțean două ediții ale unui spectacol de planetariu („Constelațiile tradiționale ale străbunilor tălmăcite pe înțelesul copiilor” şi „Exploratori ai Universului – Galileo Galilei și  robotul Curiosity”), care s-au bucurat de un real succes.

De vineri, 12 mai, Muzeul Iluziilor la Piatra-Neamţ!, ZCH NEWS - sursa ta de informații„De data aceasta provocarea este una multiplă – practic Muzeul Iluziilor își conduce vizitatorii prin 3 mari capitole, fiecare dintre ele destinată unui alt tip de iluzii. Sala oglinzilor deformate este locul unde cei mici se vor distra și vor deveni, pentru câteva minute, subțiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon, vor avea burta până la nas sau vor deveni pitici. Iluziile optice vor avea și ele o sală dedicată: peste 50 de tablouri originale, unele de mari dimensiuni, vor provoca voința și inteligența celor care vor încerca să rezolve misterele din spatele lor. Toate imaginile sunt dotate cu instrumente de măsurat, cu ajutorul cărora vizitatorii vor încerca să înțeleagă cum funcționează iluziile. A treia sală este dedicată obiectelor care le vor oferi vizitatorilor experiențe unice: aici, vizitatorii vor putea înțelege cum funcționează hologramele, vor experimenta vertijul într-un tunel lung de 6 metri, vor încerca să descifreze mecanismul iluziei cinematografice sau vor putea să își încerce talentele muzicale la un theremin, primul instrument muzical electronic”, dezvăluie organizatorii.

„Noi nu vrem doar să le oferim vizitatorilor o alternativă plăcută pentru petrecerea timpului liber, ci și să le provocăm gândirea, să îi facem să înțeleagă care sunt mecanismele logice și naturale care se află în spatele tuturor iluziilor care ne înconjoară. Muzeul Iluziilor e, prin asta, și o completare neconvențională, dar extrem de utilă, a educației formale din școli”, a declarat Adrian Filpișan, coordonatorul proiectului.

DETALII UTILE

  • Perioada de desfășurare: 12 mai – 14 iunie;
  • Locație: Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț, str. Mihai Eminescu, nr. 10;
  • Cum procur bilet? Muzeul va putea fi vizitat doar pe bază de rezervare, la [email protected] sau numărul de telefon 0726/519941.
  • Prețul biletului este de 12 lei; În prețul biletului intră și vizitarea expoziției de bază a muzeului;
  • Durata spectacol: 60 minute;
  • Ce pot vedea? Iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, un vortex tunnel, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff sau un theremin, instrumentul muzical la care poți cânta fără să îl atingi…
  • Recomandări – bateria telefonului sau a camerei de fotogafiat să fie la capacitate maximă! (ZCH NEWS)
Articolul precedentEvaluarea Naţională: mai mulți absenți la matematică!
Articolul următorDirectori noi la Teatru, Bibliotecă și Muzeu
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.