0:00

De la Timișoara pentru toată țara, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Marian Mocan este, începând cu 1 iulie, guvernatorul districtului România și Republica Moldova al Rotary International pentru mandatul 2013-2014, o premieră pentru cluburile timișorene. E născut în 1961 în localitatea Lupșa din județul Alba și predă management și logistică la Universitatea Politehnică Timișoara, unde este profesor universitar. Răspunde direct de masterate și e îndrumător de doctorat. A aflat despre Clubul Rotary prin 1995 și, mai întâi, a studiat să vadă ce înseamnă, cu ce se ocupă și care sunt obiectivele. În 1997 a fost admis în clubul din Timișoara la recomandarea unor prieteni. În prezent, acolo sunt 4 cluburi.  Nu e membru de partid, nu face politică militantă, dar îi place politica și discută cu un spectru foarte larg de politicieni. Dă ca exemplu o politiciană din organizația sa rotariană timișoreană, despre care spune că face o treabă deosebită și că a rămas la fel de verticală ca înainte de a fi ministru. E vorba despre Maria Grapini pe care o consideră un reper de calitate umană. Pe un alt politician important din Timișoara, regretatul Horia Rusu, nu l-a cunoscut foarte bine personal, dar recunoaște că a fost un personaj important în mișcarea liberală, regretă dispariția sa prematură și e sigur că avea multe de spus în politica românească.

Puțină istorie rotariană

Rotary a apărut în 1905, în SUA, la inițiativa lui Paul Harris și a încă 5 prieteni, toți avocați din Chicago. Primul club din România s-a înființat la București, în 1929. Idealurile rotariene au atras elita intelectuală din diferite domenii de activitate, urmarea fiind înființarea cluburilor din Arad, Brașov, Câmpina, Cernăuți, Iași și Ploiești. În 1936 se creează Districtul românesc, acesta rezistând până în 1938, când mișcarea este desființată, la fel ca masoneria sau cercetașii, prin decret al regelui Carol al II-lea. Clubul Rotary din București s-a reînființat în anul 1992 cu ajutorul membriilor clubului Rotary din Franța. A fost urmat de cluburile din Cluj si Timișoara, pentru ca în iunie 1996 să existe în România 13 cluburi. La 1 iulie 1996, România este definită de Rotary International drept “zonă de expansiune rotariană”, împreună cu Republica Moldova. În mai puțin de 3 ani, numărul cluburilor ajunge la 30. Se înregistrează primul Club Rotary la Chișinău și cel de-al doilea club de gen într-un oraș românesc, în București înființându-se și Clubul Rotary București-Continental. La 1 septembrie 1999, comitetul Rotary International și președintele Carlo Ravizza au decis că, în România și Republica Moldova, cluburile Rotary vor face parte din propriul lor district, cu numarul 2241.

Rotary susține și încurajeză, prin acțiunile sale:

– Aplicarea idealului de a servi în viața personala, socială și de afaceri a fiecărui membru.

– Cultivarea prieteniei.

– Standarde etice înalte, atât profesional, cât și în afaceri, pentru a sluji întregii comunități.

– Progresul bunăvoinței, al păcii și a înțelegerii internaționale prin intermediul unei comunități mondiale de profesioniști și oameni de afaceri uniți prin idealul de a sluji.

Una dintre personalitățile de referință ale Rotary România rămâne inginerul Agrippa Popescu, singurul român devenit director în cadrul Rotary International. Se întâmpla în perioada interbelică.

Articolul precedentReabilitare de milioane de euro la Ștefan cel Mare
Articolul următorRevista APOSTOLUL