0:00

De la școală, direct pe stradă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* patru fete, foste eleve la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din comuna Ștefan cel Mare au rămas pe drumuri de când au terminat școala

* „Nu avem unde să dormim. Primarul a spus jandarmilor să ne lase să dormim pe sub poduri. Cât am fost eleve făceam pe femeile de servici, acum nu mai suntem bune nici pentru spălat WC-urile. Unde să ne ducem”, spun fostele eleve ale CSEI Ștefan cel Mare

* autoritățile locale și județene spun că nu au stat cu mâinile încrucișate, dar nu știu ce să mai facă cu oamenii care umblă pe străzi.

Patru fete, foste eleve la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din comuna Ștefan cel Mare, au rămas pe drumuri de când au terminat școala. Nicoleta C. – 21 de ani, Maricica B. – 21 de ani, Eugenia B. – 22 de ani, Ioana G. – 19 ani spun că nu știu unde să se adăpostească de frigul iernii. Ieri, 5 ianuarie, au ajuns la ușa inspectorului școlar general al ISJ Neamț, Viorel Stan. Acesta a sunat la directoarea unității școlare după ce s-a interesat de soarta celor patru fete și a spus că nu are cum să le ajute.

Drumul către un răspuns

„Sunt majore. Școala nu mai este obligată să le țină acolo. Din ce mi-a spus directoarea a spus că sunt o parte din elevi care nu se integrează. Nu vor să rămână la un loc de muncă. Nu vor să rămână în alte centre unde au fost transferați. E o problemă la nivel național. Ce se întâmplă cu integrarea acestor copii după ce termină școala? E o problemă a autorităților locale”, a spus Viorel Stan. Acesta i-a îndemnat să meargă la Mihai Hanganu, consilierul cabinetului președintelui Consiliului Județean. Fetele au spus că au mai mers și în trecut la CJ și, așa cum mărturisesc, chiar președintele Culiță Tărâță le-ar fi ajutat, doar că, acum, nu mai au unde să se ducă.

„Am vorbit și la Consiliu și a spus domnul președinte să stăm la „Cartianu” (n.r. – liceul de chimie), dar de-acolo ne-a spus că s-a încheiat contractul de cazare care era până pe 4 februarie și trebuie să ne ducem în altă parte”, au adăugat fetele.

Cum pe domnul Hanganu nu l-am găsit la CJ, acesta ne-a răspuns telefonic și ne-a precizat că știe de soarta foștilor elevi de la CSEI Ștefan cel Mare.

„Nu am stat cu mâinile încrucișate. Sunt și copii răi, care le vor numai pe ale lor. Dacă le dai un loc de muncă nu vor, nu se țin de el. I-am dus la Centrul de la Roman. Fug de-acolo. Ei ar vrea să se întoarcă la școală, dar nu mai este posibil. Acolo vin alți copii. Am vorbit și cu doamna Berea și cu doamna Simionică. Practic, am făcut tot ce a fost omenește posibil pentru a-i integra. Ca adăpost le-am spus polițiștilor să-i ducă în Speranța”, a spus Hanganu.

Fetele recunosc că au fost duse la adăpostul din Speranța, dar nu au găsit loc de dormit decât în picioare. Așa se face că, de aproape o săptămână, ațipesc prin secțiile de Poliție din zona unde sunt „culese”.

Și însărcinată și pe drumuri

„Nu avem unde să dormim. Primarul de la Ștfean cel Mare a spus jandarmilor să ne lase să dormim pe sub poduri. Cât am fost eleve făceam pe femeile de servici, acum nu mai suntem bune nici pentru spălat WC-urile. Unde să ne ducem? ”, se plâng fetele.

Nicoleta C. are 21 de ani și a aflat de curând că este însărcinată în 3 luni. A fost la Policlina din Piatra Neamț pentru analize, dar susține că acolo doctorii i-au cerut bani. Pe de o parte, ar vrea să păstreze copilul, dar pe de alta spune că, dacă ar fi avut bani, ar fi avortat. Trăiește într-o lume confuză tocmai pentru că nu știe încotro să se ducă. Ar vrea să se întoarcă școală pe motiv că mai sunt și alte fete însărcinate care stau acolo.

„Sunt și fete de 15-16 ani însărcinate și stau acolo fără probleme. Eu de ce nu aș putea să știu. Da, sunt eleve însărcinate care stau acolo”, a spus Nicoleta.

O perpetuă problemă locală

Edilul din comuna Ștefan cel Mare spune că este depășit de situație pentru că e vorba de sute de astfel de cazuri și chiar dacă după datele din buletin foștii elevi sunt înregistrați ca localnici, nu are cum să îi ajute pe toți.

„Avem și noi centre sociale, dar nu putem face față pentru toate cazurile. Ei au buletine pe Ștefan cel Mare pentru că așa le-a făcut de la școală, dar după ce absolvă cursurile ar trebui duși acolo de unde au fost aduși. Cel mai bine ar fi să vorbiți cu doamna directoare”, a spus Sorin Ouatu, primarul comunei Ștefan cel Mare.

Conducerea școlii cunoaște probleme cu care se confruntă și spune că fiecare caz reprezintă o dramă. Pe unii elevi au reușit să-i integreze, dar cu alții nu s-a putut ajunge la o soluție.

„Unora le-am găsit loc de muncă, le-am găsit o familie, le-am găsit un loc. Anul acesta a fost mai dificil pentru că au existat câțiva copii care ne-au făcut probleme. Am încercat peste tot și ne-am dori să facem mai mult. Ar trebui ca, după ce termină școala, să fie monitorizați, să le aibă cineva evidența. E o dramă ce se întâmplă cu acești copii”, a declarat Liliana Apachiței, directoarea CSEI Ștefan cel Mare. Directoarea nu a negat nici faptul că în școală sunt cazate eleve însărcinate, iar că printre ele ar putea fi și minore.

Cele patru fete umblă acum pe drumuri, sancționate de percepția generală că au fost ajutate cât s-a putut, pedepsite de vremea rece și de faptul că nu au unde să se adăpostească. Ce se va întâmpla cu ele? Dumnezeu știe. Ultima oară, ne-au spus că se duc la un Centru de zi de pe Calea Romanului pentru a găsi un blid de mâncare. Dacă au un pic de noroc. Sacoșa cu cele două borcane goale pe care le căra Nicoleta după ea a mai fost trecută pe la un centru social, dar n-au primit nimic.

”Am fost acolo, pe Calea Romanului, dar ne-au spus că dacă nu avem dosar nu primim. N-au vrut să ne dea nici un polonic de mâncare”.

Marian TEODOROF

Articolul precedentMai este unii care …
Articolul următorLiberalii “rotesc” patru miniştrii