Joi, vineri și sâmbătă (14, 15 şi 16 decembrie) sunt zile de doliu național pe teritoriul României, în memoria Regelui Mihai I, în urma deciziei luate săptămâna trecută de Guvern.

În aceste zile, toate instituțiile și autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în bernă. De asemenea, drapelul României în bernă va fi arborat la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ și de cultură, misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări și autogări, precum și ca pavilion pe navele de orice fel și pe ambarcațiunile ce navighează sub pavilion românesc. Aceeași obligație revine, potrivit legii, și persoanelor fizice dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reședință.

Totodată, televiziunile, radiourile și instituțiile de cultură trebuie să își adapteze programul în mod corespunzător. După încetarea din viață a Regelui Mihai, Consiliul Național al Audiovizualului le-a reamintit radiodifuzorilor obligația de a respecta, în cadrul programelor audiovizuale, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, dreptul la viață privată – prevăzute în legislația audiovizualului – și de a trata cu decență și responsabilitate aceste momente.

Regele Mihai I a murit pe 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani, la reședința sa din Elveția. Sicriul cu trupul neînsuflețit al fostului suveran al României a fost adus miercuri, 13 decembrie, în țară. Conform programului anunțat de Casa Regală, toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Regelui vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal joi, 14, decembrie, între orele 8:00 și 22:00, și vineri, 15 decembrie, între orele 8:00 și 22:00. Sâmbătă, 16 decembrie, fostul suveran va fi înmormântat la Curtea de Argeș. (ZCH NEWS; FOTO: Andreea Alexandru – Mediafax)

Articolul precedentSprijin de la liceeni ieşeni pentru familii cu mulţi copii din Neamţ, Iaşi şi Botoşani
Articolul următorUrmărit reţinut de jandarmii nemţeni
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.