bancomatÎncepînd de astăzi, 3 martie, bancomatele ar trebui să afişeze şi comisioanele pentru operaţiunile efectuate, potrivit Realitatea TV. Ordinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor fusese publicat iniţial în vara anului trecut şi a generat proteste din partea bancherilor, care susţineau că este dificil de implementat şi costisitor. Băncile care nu şi-au pregătit încă sistemele informatice pentru a afişa comisioanele au o perioadă de graţie de o lună.

„Pe ecranul terminalelor ATM vor fi înscrise toate informaţiile legate de costurile tranzacţiei în sumă exactă pentru a da consumatorilor posibilitatea de a renunţa la efectuarea acesteia”, potrivit proiectului de ordin al ANPC.

ATM-urile sunt utilizate cel mai des pentru retragerea de numerar, operaţiuni pentru care bancherii percep de regulă un comision de 0,2% din suma retrasă dacă bancomatul şi cardul utilizat aparţin aceleiaşi bănci. Dacă un card este utilizat la alte ATM-uri decât cele ale băncii emitente, comisionul este în cele mai multe cazuri de 0,5% plus o sumă fixă (de regulă 2,5 lei). (ZCH NEWS)