0:00

Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț, instituția responsabilă cu implementarea politicilor sociale la nivel local, s-a alăturat programului ROMACT, programul european destinat integrării romilor în societate prin facilitarea accesului la locuințe, educație și locuri de muncă. Programul ROMACT, dezvoltat de către Consiliul Europei și Comisia Europeană, urmărește să îmbunătățească capacitatea autorităților locale de a dezvolta și de a implementa planuri și proiecte pentru incluziune romilor. Fiind lansat încă din 2013 la nivelul Uniunii Europene, programul pentru incluziunea persoanelor de etnie romă a fost implementat, până în prezent, în 6 state și peste 180 de municipii.

DAS Piatra-Neamț partener ROMACT pentru incluziunea romilor la nivel local, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Prima etapă a consolidării relației de colaborare a constat în înaintarea unei scrisori de intenție pentru ca Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț să devină  partener, ca urmare a întâlnirii organizate în luna februarie 2023, la sediul Primăriei municipiului Piatra-Neamț, unde reprezentanții ROMACT au prezentat beneficiile programului, punând în valoare experiența acumulată de-a lungul timpului.

Programul ajută autoritățile locale să îmbunătățească viața tuturor cetățenilor, inclusiv a romilor, prin evaluarea în comun a nevoilor, planificarea acțiunilor împreună cu toți cei implicați și facilitarea transpunerii acestor planuri în măsuri concrete. De interes și prioritar pentru instituția noastră este, în momentul de față, edictarea Strategiei de dezvoltare a serviciilor sociale din municipiul Piatra-Neamț, în intervalul 2024 -2030, precum și elaborarea Planului local de acțiune pentru comunitățile de romi din municipiul Piatra-Neamț, în perioada 2024-2027.

Pentru prevenirea și combaterea riscului de excluziune socială a cetățenilor de etnie romă, Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț asigură accesul acestora la drepturile fundamentale, precum dreptul la locuință, la asistență socială și medicală, la educație și un loc de muncă, respectiv:

  • 96 de persoane au fost încadrate pe piața muncii.
  • aproximativ 1.100 de copii sunt susținuți în sistemul educațional prin programe de educație antepreșcolară, școlară, non-formală și informală;
  • peste 80 de persoane de etnie roma cu vârsta între 11- 45 de ani au fost înscriși în cadrul programului „A Doua Șansă”;
  • 45 de elevi beneficiază zilnic de proiectul de remediere școlară;
  • peste 250 de persoane sunt găzduite în locuințe sociale;
  • 300 de persoane beneficiază de supliment la plata facturilor și utilităților.

DAS Piatra-Neamț partener ROMACT pentru incluziunea romilor la nivel local, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț, prin aderarea la Programul ROMACT urmărește să sprijine comunitățile de romi prin oferirea de măsuri adecvate, care să răspună la nevoile cu care se confruntă. Miercuri, 26 aprilie, la Centrul Social Împreună a avut loc prima întâlnire de lucru, în cadrul căreia au fost diseminate informații despre derularea Programului ROMACT, la care au participant persoane de etnie romă, precum și reprezentanți ai instituțiilor implicate, astfel încât, la finalul implementării, aceste categorii să iasă din starea de dependență. În plus, prin programul ROMACT se oferă posibilitatea îmbunătățirii gradului de pregătire profesională al funcționarilor din cadrul instituției noastre”, a declarat Ana BEREA, director executiv al Direcției de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț.

Comunicat de presă DAS Neamț

Articolul precedentEugen Țapu-Nazare (PNL): Vot favorabil în comisii pentru Propunerea privind voucherele de vacanță acordate salariaților din sectorul privat
Articolul următorÎn atenția Prefectului de Neamț și a Guvernului: avem sau nu Direcție pentru Tineret?
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.