Condamnatii in Dosarul Transferurilor

Curățenia de primăvară din fotbalul românesc a produs frisoane și oamenilor de fotbal din Neamț. Condamnările cu închisoare dictate în ”Dosarul Transferurilor” au venit la nici o lună după controalele DNA de la cluburile Petrolul și Ceahlăul, iar ele au fost dictate în baza noului Cod Penal. Când toată lumea se aștepta ca acesta să fie mai blând, el a adus cu sine o prevedere care i-a lăsat fără cuvinte pe mulți. Infracțiunile contra statului nu se mai prescriu! Pe cale de consecință, prejudiciile aduse bugetului public, nu mai au termen de prescripție.

Reacții

Reacțiile din fotbalul românesc nu au încetat să apară. Gheorghe Ștefan nu a dorit să comenteze condamnările dictate în ”Dosarul Transferurilor”, iar cei din clubul de fotbal Ceahlăul au făcut la fel, adoptând o manieră precaută. În schimb, oamenii din lumea fotbalului din Neamț au observat că s-a lansat adevăratul ”Moment zero”.

Gheorghe Chivorchian

„Mă așteptam să se facă dreptate, așa cum cer forurile europene, cele ale țării și oamenii de rând din fotbal. Imaginea fotbalului este grav afectată, iar președintele FRF, are obligația de a scoate fotbalul din zona penalului, pentru a-l recredibilza și, mai apoi, de a atrage sponsori. Sunt societăți care merg în profit, dar nu investesc în sport pentru lipsa lui de credibilitate, iar comunitățile locale nu mai vin pe stadioane. Noi suntem cei care i-am alungat pe spectatori de pe stadioane. Doar luând măsuri drastice își poate reveni acest fenomen și poate produce calitate. Nu-i doresc nimănui să ajungă la închisoare, dar nimeni nu e mai presus de lege. Iar când încalci legea, organele abilitate trebuie să-şi facă datoria. Nu vreau să-mi construiesc cariera pe problemele altora, dar oricine care face evaziune fiscală şi altele de acest gen trebuie să plătească. Unii au vrut să ajungă preşedinte pe relaţii şi prietenii, dar s-a demonstrat că acestea nu sunt mai presus de lege“, este de părere Gheorghe Chivorchian, fostul președinte al Ceahlăului.

Dumitru Dragomir, nașul lui Gheorghe Chivorchian, a furnizat declarația zilei: ”Eu v-am spus că toți patronii de cluburi au dosare penale și nu m-ați crezut”.

Fost arbitru, Ioan Costin Toma, șeful AJF Neamț, spune că este urât când se ajunge la condamnări cu închisoare în fotbalul românesc, deoarece toată lumea are de suferit. „Cred că s-a judecat în litera legii, fără influențe. Este, însă, foarte urât că s-a ajuns aici. Fotbalul românesc trece printr-un moment mai mult decât delicat“, a precizat Ioan Costin Toma, șeful Asociației Județene de Fotbal Neamț.

Viorel Mastacaneanu

Viorel Măstăcăneanu s-a ferit să comenteze și să-și spună părerea despre condamnații din ”Dosarul Transferurilor”. ”Îmi este foarte greu să fac vreun comentariu asupra acestei hotărâri. Nu sunt îndreptățit să zic nimic. Fotbalul românesc însă suferă, asta e sigur“, a declarat Viorel Măstăcaneanu, președintele CA al FC Ceahlăul.

Condamnații – ”out” din fotbal, faliți!

Sentințele din ”Dosarul Transferurilor” au zguduit din temelii fotbalul românesc. Toate pedepsele sunt cu executare. Cel mai mult au de executat Cristi Borcea, fostul şef al lui Dinamo și Ioan Becali, fost impresar, ambii câte 6 ani și 4 luni. Victor Becali, fratele lui Ioan Becali, are de executat 4 ani și 8 luni. 3 ani și 8 luni va sta dupa gratii George Copos, fostul patron de la Rapid, iar Mihai Stoica, managerul general al Stelei, are de executat 3 ani și 6 luni. Cu 3 ani și 4 luni s-au ales Jean Pădureanu, fostul ”Lord” din fotbalul românesc, al Gloriei Bistrița și Gigi Nețoiu, fostul acționar al lui Dinamo. Cea mai mică pedeapsă o are de executat Gheorghe Popescu. Fostul căpitan al Barcelonei și al naționalei României a primit 3 ani și o lună. La aceste pedepse se adaugă interdicțiile instanței ca cei condamnați să mai lucreze ca impresari sau delegați ai cluburilor de fotbal. Practic, condamnații sunt scoși din lumea fotbalului, faliți, dacă luăm în considerare și sumele de bani cuprinse între un million și trei milioane de dolari pe care le au de returnat.

Cristi SOROCEANU

Dosarul transferurilor

DNA i-a trimis în judecată pe cei 8 condamnați, frații Becali (Ioan și Victor), Cristi Borcea, MM Stoica, Jean Pădureanu, Gigi Nețoiu și Gică Popescu în octombrie 2008. Toți au fost acuzați că, prin tranzacții ilegale, la 12 transferuri de fotbaliști vânduți în perioada 1999-2005, au produs statului un prejudiciu de 1,5 milioane de dolari și o „gaură“ de peste 10 milioane de dolari în bugetul cluburilor din Liga I. După 6 ani de la deschiderea dosarului și după 43 de termene, pe 3 aprilie 2012, Tribunalul Bucuresti i-a achitat. DNA n-a acceptat decizia, procurorii au făcut contestație la Curtea de Apel, iar aici s-a schimbat radical sentința inițială. Pe 12 noiembrie 2012, toți cei 8 au fost condamnați la ani grei de închisoare cu executare, sau cu suspendare, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și evaziune fiscală. La Ioan Becali, Borcea, Stoica şi Neţoiu  s-a adăugat și infracțiunea de spălare de bani. Și această decizie a fost contestată de procurori, dar și de inculpați, astfel că sentința finală s-a dat pe data de 4 martie: toți inculpații au de executat ani grei de închisoare. Niciunul nu a scăpat cu suspendare. Mai mult, ei vor trebui să returneze statului sau cluburilor, sume importante de bani.

Articolul precedentIorgulescu rămâne la LPF
Articolul următorRemember – Constantin Filimon

2 COMENTARII

  1. Era o decizie asteptata. Bravo justitiei romane. Sa nu comentezi aceasta decizie luata de justitie e o mare greseala. Acesti aroganti, smecheri, hoti, ai fotbalului romanesc isi merita soarta. Uitativa ce averi si-au facut din jaful facut in fotbal.
    Sunt foarte bucuros ca a fost schimbat de la FRF, aceasta clona mircea sandu, si cistigarea alegerilor a lui BURLEANU, un tinar care cu siguranta va face lucruri bune la FRF, dar, trebuie sa scape de vechea echipa a lui mircea sandu. Multa bafta DOMNULE Burleanu in urmatori 4 ani. Iata ca Piatra Neamt a fost cu noroc pentru dumneavoastra, aici ati dat primul interviu pentru alegerea dumneavoastra la FRF. Un suporter fericit care va sutinut cel putin moral. Gelu CRACANA

  2. Dom’ Gelu chiar le arati pe fata „respectul”pe care-l porti ingalatilor din administratia FCC-ului si nu numai……toata stima.
    Ce sa mai comenteze,au bube mari si ma tem ca se poate chiar defiinta clubul ,de acesti …smenari.
    DOMNUL NU…DOARME!

Comments are closed.