0:00

Cupa României la minifotbal, o reuşită, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Echipa Consiliului Județean Buzău, cu Romeo Bunică și arbitrul Cezar Ionescu în mare formă, și-a adjudecat Cupa României la minifotbal. Competiția, care s-a desfăşurat la Piatra Neamţ, a fost o provocare pentru toţi cei implicaţi în organizarea meciurilor pe trei arene diferite timp de trei zile. Echipele, care au participat la precedentele patru ediţii, s-au lovit de multe ori de adversari necunoscuți, din cauza sistemului adoptat pentru turneul final de la Piatra Neamț. Anul acesta, au fost prezente la turneul final 51 de formaţii (o echipă din Ploiești, care confirmase participarea, a absentat și va fi penalizată de Federația Română de Minifotbal). În total aproximativ 1.000 de oameni angrenați activ în fenomen, au stat cu sufletul la gură până când au aflat destinația trofeului. A fost un record de participare, care a necesitat o logistică aparte și un efort organizatoric deosebit. S-au jucat peste 90 de meciuri, care mai de care mai spectaculoase, încărcate de dramatism, semn că minifotbalul a luat amploare în România, iar cele trei titluri europene cucerite de naționala țării noastre nu sunt întâmplătoare.

 Ce naște din fotbalist …

 Răzvan Burleanu, fiul fostului mare fotbalist al Bacăului, Gheorghe Burleanu, unul din cei mai buni mijlocași la închidere pe care i-a avut fotbalul românesc, este președintele Federației Române de Minifotbal. Era firesc ca ”microbul” fotbalului jucat din plăcere să se transmită fiului, Răzvan, care, la nivel european, este vicepreședinte al Federației Europene de minifotbal. “A fost o provocare şi pentru noi şi pentru ceilalţi această ediție a Cupei României şi vom decide pe viitor dacă vom continua în acest format extins. Am întâlnit şi opinii conform cărora sunt prea multe echipe. Tendinţa a fost de creştere de la o ediţie la alta, pentru că minifotbalul a luat amploare în România. La Piatra Neamț am avut o organizare perfectă, condiții și, cu siguranță, orașul s-a înscris în circuitul turneelor reușite”, a spus preşedintele Federaţiei Române de Minifotbal, Răzvan Burleanu. Din cauza numărului mare de participanți, echipele au fost împărțite în 14 serii, iar câştigătoarele acestora şi cele mai bune trei echipe de pe locul doi au continuat competiţia în sistem eliminatoriu, până la stabilirea câştigătoarei, în finala, programată duminică, la baza sportivă de la Vip San Gym. În faza grupelor, a optimilor și a sferturilor de finală, s-au mai jucat meciuri şi pe terenurile de la Arena Play (Calea Romanului) şi Offside (Bâtca Doamnei).

 Fiesta Roman și-a confirmat renumele

 Dintre echipele nemțene care au participat la Cupa României Fiesta Roman a avut o comportare meritorie, fiind eliminată în sferturile de finală, de deținătoarea trofeului, CJ Buzău, cu scorul de 1-0. Inter Danirom Piatra Neamț s-a oprit în optimi, fiind eliminată de aceeași echipă a Buzăului, cu scorul de 3-1. Neamțul a mai avut la Cupa României și trei arbitri, care s-au achitat corect de sarcini, la fel ca toți ceilalți arbitrii ”supervizați” de Ionică Onicaș, din partea FRMF. Fiesta Roman va reprezenta județul Neamț și la finala din acest an a Campionatului național, care se va desfășura la Hunedoara, în perioada 4-7 iulie, dar numărul total al formațiilor de la turneul final este de numai 20. Pare o joacă, comparativ cu ceea ce s-a întâmplat la Piatra Neamț. „Patru oraşe au concurat pentru organizarea Cupei şi a turneului final de campionat. Noi am obţinut ceea ce am dorit. Cupa României părea mai uşor de organizat, din punct de vedere financiar, pentru că au fost anunţate iniţial 36 de echipe. La numărul la care au ajuns acum, de 51, mă gândesc că puteam organiza şi finalele campionatului. Nu avem experienţa organizării unei competiţii de o asemenea anvergură, dar oferta a fost cea mai bună. Au mai contat probabil exuberanţa şi entuziasmul meu în a primi Cupa României“, a declarat Lucian Cozma, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Minifotbal Neamţ.

 Naționala artiștilor – prezență insolită

 O prezență insolită a constituit-o naționala artiștilor jucători. Întorși recent de la un campionat mondial al artiștilor, unde au pierdut în finală în fața Braziliei, artiștii au avut de suportat handicapul unor accidentări, precum portarul Aurelian Temișan, sau drumul lung parcurs chiar înaintea primului meci de Dani Oțil, de la București la Piatra Neamț, din cauza obligațiilor contractuale ale vedetei TV. Totuși, când vine vorba de minifotbal, până și Kamara, de la trupa Alb Negru, își aduce aminte că a jucat fotbal la Universitatea Cluj. “Suntem un pic obosiți după finala cu Brazilia jucată la Moscova. Poate e cel mai bun rezultat al fotbalului românesc obținut vreodată, medaliile de argint, dar am venit la Piatra Neamț fără mulți titulari și am jucat după un program extenuant. M-a ajutat mult perioada cât am jucat fotbal la Universitatea Cluj. Ne aducem aminte cu plăcere de Piatra Neamț, unde am concertat pentru prima dată în 2005 împreună cu trupa Alb Negru și cred că vom reveni cu plăcere ori de câte ori vom avea ocazia”, a declarat Kamara.

 Naționala condusă de un fost arbitru

 Cupa României, cu cele 51 de echipe şi câteva sute de jucători, este şi o bună bază de selecţie pentru viitorul lot al naţionalei, care participă în această toamnă la Campionatul European din insula Creta (Grecia). “Aş dori ca la fiecare meci să văd cel puţin trei jucători de naţională, iar la final să nu ştiu pe cine selecţionez”, a spus antrenorul naţionalei de minifotbal, Tiberiu Lajos, fost arbitru divizionar A. Conform dictonului: ”Ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea să se îndeplinească”, Lajos va avea o problemă cu selecția jucătorilor pentru echipa națională, în sensul că are de ales între mai mulți fotbaliști bine pregătiți. Unul dintre ei este arbitrul Cezar Ionescu, declarat ”Cel mai bun jucător” al Cupei României. ”Sincer, mă declar bătrân la 35 de ani și cred că ar trebui să las loc celor mai tineri. Așa am făcut și la Piatra Neamț cu echipa, pe care am supus-o unui proces de întinerire. Cred că mi-am ajutat colegii nu atât prin execuțiile mele și golurile marcate, cât prin ceea ce i-am învățat. În primul rând, cum să nu greșească”, a spus Cezar Ionescu.

Buzăul, victorie meritată

Buzăul a învins în finală, cu 4-2 (2-0), pe Revine Suceava, echipă care a avut în componență câțiva foști fotbaliști din Liga a II-a, precum Sevaciuc, însă, pe ansamblu, Cupa României a fost adjudecată pe merit de Bunică și compania.

Cristi SOROCEANU

Cupa României la minifotbal, o reuşită, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa României la minifotbal, o reuşită, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa României la minifotbal, o reuşită, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa României la minifotbal, o reuşită, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa României la minifotbal, o reuşită, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa României la minifotbal, o reuşită, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa României la minifotbal, o reuşită, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa României la minifotbal, o reuşită, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentBilanț de sesiune
Articolul următorEPOCA DE PIATRA NEAMȚ