0:00

Bilanț de sesiune, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Harnicii” din Parlament – Eugen Țapu Nazare

 Ideea de a trimite în Parlament reprezentanți care să ducă mai departe nevoile comunității este cea care stă la baza votului uninominal. Mecanismul funcționează – sau ar trebui să funcționeze – în felul următor: după o confruntare electorală, oamenii dintr-o zonă aleg un candidat, pe cel care vine în fața lor cu cel mai bun (sau cel mai convingător) program pentru ei și zonă. După ce trec alegerile, candidatul respectiv urmărește să pună în practică, în primul rând, programul propriu, dar și ce mai poate lua bun de la contracandidații săi. După prima sesiune, o analiză a activității parlamentarilor din județul Neamț, raportată la nevoile județului, este, credem, de bun augur. Atât pentru alegători, cât și pentru aleși. Primii, să-și aducă aminte de promisiunile făcute, nu numai de sacoșele promoționale, ultimii de misiunea cu care au fost învestiți. Ca o concluzie preliminară, cu riscul de a greși foarte puțin, putem spune că parlamentarii nemțeni s-au aplecat puțin, unii deloc, asupra problemelor comunităților locale și mai mult asupra unor probleme generale, cu impact de imagine și generatoare de posibile avantaje. Trebuie să nu uităm că, de multe ori – dacă nu de cele mai multe ori -, ei sunt și încorsetați de disciplina de partid. Așa că semnează inițiative legislative la grămadă, după cum vine ordinul de la șefi. Am început serialul nostru cu senatorii de Neamț, urmând să continuăm cu deputații. Alfabetic, ca să nu supărăm partidul.

 Eugen Țapu Nazare, format și cultivat la școala Romanului, este senator ales pe colegiul 1 Neamț, din partea USL, pe filieră PNL. De pe 19 decembrie, de când a fost validat parlamentar de Neamț și-a jurat credință patriei sale, activitatea sa parlamentară, cel puțin cea vizibilă și rămasă în înscrisuri, e cu o singură cifră, în general, vorbind foarte aproape de zero. Nu este decât un semn, pe care l-am putea considera benefic, că senatorul Țapu s-a ocupat cu ceea ce a jurat, adică a oferit patriei sale credință. Și atât. O altă circumstanță atentuantă pentru el ar fi că, în tot acest timp, s-a ocupat cu organizarea și reorganizarea Partidului Național Liberal, partea loco, și-l tot reorganizează și nu-l mai termină de reorganizat. Dar îi ocupă tot timpul. Așa se face că, pentru binele alegătorilor din colegiul 1 Neamț, care l-au trimis acolo, senatorul Eugen Țapu a bifat în 6 luni de muncă 3 inițiative legislative, o (1) declarație politică, o (1) întrebare și 3 luări de cuvânt în plen, din care, reamintim, una este depunerea jurământului la primirea mandatului. Asta îl plasează fix pe locul 129 (din 172), în clasamentul hărniciei senatoriale (dar măcar e înaintea lui Vasile Blaga, a lui Attila Verestoy, Gheorghe Flutur și, stupoare! chiar înaintea șefului pe linie de PNL, Crin Antonescu).

 * Idei legislative pentru tot poporul

 Trei sunt legile pe care Eugen Țapu Nazare le susține prin semnătura sa și tustrei sunt de mare importanță pentru nemțenii care l-au votat. Pentru toți românii, de altfel. Una, în care semnătura senatorului de Neamț apare la pachet cu alte vreo 60, se referă la modificarea unui alineat al unui articol al unei ordonanțe de prin 1997, cea care reglementează regimul drumurilor. Senatorul Țapu (și ceilalți 60 de colegi) vizează schimbări în privința aprobărilor care se dau pentru amplasarea de construcții și instalații în zona drumului public, oricare ar fi el. Mai exact, se dorește modificarea alin. 6, care se referă la excepțiile de la plata tarifelor legale pentru construcții amplasate în zone de protecție și/sau siguranță, precum și pentru instalații care asigură utilități consumatorilor casnici.

O altă propunere legislativă este revizuirea Constituției, unde, fără a minimaliza rolul și importanța senatorului liberal de Neamț, numele său apare doar cât să dea greutate inițiativei USL. În fine, dar nu în cele din urmă, în spiritul Partidului Neamț, și Eugen Țapu Nazare semnează propunerea de completare a articolului 36, buclucaș, din legea 1/2000, care stă la baza revendicărilor și retrocedărilor în virtutea fondului funciar.

 * Sprijin pentru tot poporul de pretutindeni

 După 4 luni în care și-a chibzuit vorbele, pe 14 mai 2013, Eugen Țapu a cuvântat la microfonul Parlamentului. Și-a citit declarația politică în care, spre deosebire de colegul și șeful Ursărescu, nu amintește de politicile interne de la Neamț, ci despre ”adoptarea de către Parlament a Proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni”.

Cu o zi înainte, senatorul Țapu uzase, pentru prima oară în mandat, de dreptul său de a lua la întrebări miniștri și l-a întrebat pe Eugen Orlando Teodorovici (PSD-istul de la Fonduri Europene), de sănătate și situația la zi a proiectelor europene în România. Câte proiecte sunt active la acest moment în cadrul POS-urilor, câte vor rămâne active până la sfârșitul anului, cât estimează ministerul că se va cheltui cu ele până la finele lui 2013, pe ce bază s-a făcut estimarea, care e valoarea cererilor de rambursare plătite din toamnă până la zi și care e cuantumul cererilor validate și verificate, dar neplătite? Pentru toate acestea, senatorul Țapu a solicitat răspuns în scris. La prima vedere, l-a și primit, pe 5 iunie, însă din motive tactico-tehnice, pe site-ul Senatului este afișată doar prima foaie din răspunsul politicos al dlui. Teodorovici, în care se face referire la documente atașate, care lipsesc cu desăvârșire.

 După cum a încheiat Eugen Țapu Nazare prima sesiune parlamentară, mai că s-ar aplica o repetenție, însă asta ar însemna încă un mandat de senator. Poate dl. Țapu își va da restanțele în următoarea sesiune și va demonstra că știe și că poate. Până acum, n-a reușit să arate decât că da, USL te scapă de stres, într-adevăr, dar de stresul de acasă, dându-ți la schimb confortul de a fi parlamentar, cu toate avantajele care decurg din asta. Or, asta, la catalogul alegătorului, nu se notează cu mai mult de 3. Trei ani rămași din mandat…

 Dana OSTAHIE

Bilanț de sesiune, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentDoi nemțeni au lucrat la Dezvoltarea Agriculturii în România
Articolul următorCupa României la minifotbal, o reuşită

1 COMENTARIU

  1. Reorganizarea facuta de Tapu la PNL consta in fabricarea pe banda de membri PNL in vederea alegerilor .Tapu stie ca nu are sustinere in PNL Piatra-Neamt si cu ajutorul fostilor PDL-isti Rogin si Ciobanu scrie adeziuni la PNL pentru fosti PDL-isti sau pentru amarati carora li se promit diferite stimulente.Nimeni de la PNL nu reactioneaza, fiindca se tem sa-si piarda functiile ori li s-a inchis gura.

Comentariile sunt închise.