0:00

Cupa Marsat la debut, ZCH NEWS - sursa ta de informații

De astăzi, 4 iulie și până duminică, 7 iulie, se desfășoară la Piatra Neamț prima ediție a concursului internaţional de sărituri peste obstacole “Cupa Marsat” în incinta Bazei Hipice “Virgil Bărbuceanu”. Sponsorul principal al manifestării sportive este SC Marsat SA Roman, al cărei preşedinte-director, Vasile Balcan, este şi unul dintre preşedinţii de onoare ai evenimentului, alături de Culiţă Tărâţă, preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ şi Vasile Pop Silaghi, director general al SC Business Agro Consulting. Competiția se anunță a fi una extrem de disputată, în condițiile în care naționala Turciei se anunță a fi o echipă care se va bate pentru marele premiu al competiției ecvestre de la Piatra Neamț.

 Competiție dedicată agricultorilor nemțeni

 Costache Lupu, președintele Clubului Ecvestru din Piatra Neamț spune că s-a gândit la o competiție destinată agricultorilor, atunci când a propus organizarea acestei competiții la Piatra Neamț. ”Trebuia să avem în vedere și o competiție pentru agricultorii în programul competițional al sezonului de călărie. De aici și până la materializarea ideii nu a mai fost decât un pas. Este o competiție internațională, deoarece avem în bază, în acest moment, sportivi din Turcia și Suedia. Majoritatea sportivilor sunt din România, la toate categoriile de vârstă. Este vorba de probe destinate copiilor, juniorilor, amatorilor și seniorilor. Probele încep joi și se vor termina duminică. În ziua de sâmbătă, de la ora 15, va avea loc festivitatea de deschidere oficială a competiției, iar duminică, în jurul orei 17, va avea loc festivitatea de decernare a premiilor. Sunt în jur de 90 de sportivi, care vor lua startul la această competiție și 110 cai, inclusiv cei ai turcilor și suedezilor. Ca un element de atracție, în program este o întrecere a amazoanelor, care an de an a fost spectaculoasă”, a declarat Costache Lupu.

“Domeniul meu de activitate mă aduce permanent aproape de oameni şi preocupările lor curente, pasiunea şi responsabilitatea fiind condiţii cheie pentru ca munca să ne fie răsplătită. Am descoperit oameni pasionaţi de concursurile hipice, am dezvoltat proiectul pentru a avea şi în Neamţ o astfel de manifestare, de rang internaţional, la care să participe competitori din ţări cu tradiţie în domeniu, dar am avut în vedere şi continuitatea şi dezvoltarea acestei competiţii, de aceea stimulăm şi participarea copiilor de 16-18 ani. Sper să se bucure de audienţă Cupa Marsat, fie şi numai pentru frumuseţea cailor, a săriturilor peste obstacole, dar şi a interesului pentru competiţia propriu-zisă şi a premiilor oferite participanţilor”, a spus Vasile Balcan, preşedinte-director al Marsat Roman.

 Invitați de marcă

 La Cupa Marsat va participa turcul Armagan Ozgorkey, vicepreşedinte al Federaţiei Ecvestre Europene şi membru al Biroului Federal al Federaţiei Internaţionale. El a mai participat, în acest an, și la concursul internaţional de sărituri peste obstacole FEI – Longines Grand Prix, organizat în România după o perioadă de 7 ani de pauză, alături de bulgarul Rosen Raichev (numărul 315 mondial) și românul Radu Ilioi. Armagan Ozgorkey a fost implicat în ultimii 15 ani în activitatea ecvestră, încercând să combine experiența de manager executiv al unei companii de succes, care activează pe mai multe continente, cu elanul specific practicanților sportului călare. Ozgorkey, în vârstă de 51 de ani, vorbește la perfecție engleza și franceza, fiind absolventul Universității Oglethorpe din Atlanta.

 Revigorarea sportului călare

 În România, călăria a intrat pe o pantă descendentă, după cum sublinia Alexandru Iavorovschi, deoarece sportul nu atrage investitori și sponsori. ”Fără aceștia asistăm la o lentă, dar sigură degradare a echitației în țara noastră”, este de părere acesta. Iavoroski a reamintit că, în 1992, România s-a calificat la olimpiada de la Barcelona cu 4 armăsari crescuţi în România. Fără standarde, riscăm să vorbim altă limbă decât cea care se vorbeşte în restul Europei. În anii 90 organizam, an de an, etapă de Cupă Mondială, la Piatra Neamţ, la Târgu Mureş, la Corbeanca… Ultima, care a fost calificativă pentru Olimpiadă, a fost în 2007, pe terenul de rugby din Ghencea”, a completat Alexandru Iavorovschi. Concursul de la Piatra Neamț este cu atât mai important cu cât, la ora actuală, în România nu există o strategie coerentă de revigorare a echitației.

 Personalități în comitatetul de organizare

 Costache Lupu, preşedintele executiv al Clubului Sportiv Ecvestru Piatra Neamţ, este preşedinte al concursului, iar antrenorul Marius Lupu, de la CSE, este directorul de concurs. În comitetul de organizare, printre personalități, mai sunt Culiță Tărâță, președintele CJ Neamț și Gheorghe Ștefan, primarul municipiului Piatra Neamț. Premiile oferite câştigătorilor vor fi între 600 şi 3.000 de lei. Câştigătorii Cupei Marsat vor primi premii în valoare totală de 5.000 de lei, la fiecare categorie în parte.

Cristi SOROCEANU

Cupa Marsat la debut, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa Marsat la debut, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa Marsat la debut, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentMănăstirea Văratec – gazdă primitoare pentru spuma culturii româneşti
Articolul următorLocuri de joacă distruse