Alegerile parlamentare de duminică, 1 decembrie, se vor desfășura pe fondul situației tensionate legată de procesul renumărării voturilor (https://mesagerulneamt.ro/2024/11/renumararea-voturilor-de-la-prezidentiale-secretariatul-tehnic-bej-neamt-asteapta-decizia-bec/) de la primul tur al prezidențialelor.

În mod normal, secțiile de votare pentru alegerile parlamentare se vor deschide la ora 7:00 dimineața și se vor închide la ora 21:00, în timp ce procesul de renumărare ar trebui să fie finalizat o oră mai târziu. Buletinele de vot de la scrutinul de mâine vor fi depozitate tot la Biroul Electoral Județean, într-o sală separată, sub paza strictă a jandarmilor și poliției.

Votarea se face pe listele permanente aflate în secțiile de votare arondate unui anumit număr de străzi. Fiecare alegător trebuie să voteze la secția din zona sa de domiciliu, așa cum s-a întâmplat și la alegerile locale sau turul I al prezidențialelor.Unde și cum votezi la alegerile parlamentare 2024. Tot ce trebuie să știi

Poți vota pe liste suplimentare, dar numai în județul tău!

Nemțenii trebuie să știe că pot vota și pe liste suplimentare, dacă nu se află în localitatea unde au domiciliul, dar numai la o secție de votare din județul Neamț, în timp ce alegătorii din diasporă au posibilitatea de a vota la orice secție de votare organizată peste hotare, indiferent de țara în care se află.

Dacă vă aflați într-un alt județ, nu vă veți putea exercita dreptul de a vota pe listele suplimentare din nicio secție de vot de acolo, va trebui să o faceți când și dacă veți reveni pe teritoriul județului Neamț, până la ora închiderii urnelor.

Secțiile de votare se închid în mod normal la ora 21:00, însă în situații excepționale justificate în care mai există alegători care se află în interiorul sau exteriorul secției, eventual stau la coadă, secția de vot poate rămâne deschisă până cel mai târziu la ora 23:59, duminică, 1 Decembrie.

Pentru a vă identifica în secția de votare aveți nevoie de un document valabil precum orice tip de carte sau buletin de identitate, pașaport diplomatic (inclusiv electronic) sau carnetul de serviciu militar – în cazul elevilor de la școlile militare.

Cum votezi, primești două buletine de vot: Senat și Camera Deputaților

Procedura efectivă de vot este destul de simplă. Prezinți actul de identitate operatorului de calculator aflat la intrarea în secția de votare, și, eventual, documentul care dovedește reședința. Acesta va introduce și verifica datele tale în Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV).

Semnezi în lista electorală în dreptul numelui tău, apoi ți se înmânează cele două buletine de vot, unul pentru Senat și celălalt pentru Camera Deputaților și ștampila VOTAT. Trebuie să intri apoi, SINGUR, în cabina de vot, de însoțitor pot beneficia doar persoanele cu handicap care au nevoie de ajutor.

Deschizi fiecare buletin de vot, cauți căsuța cu denumirea partidului politic, alianței electorale sau a organizației minorităților etnice pe care dorești să o votezi. Atenție! Ștampila trebuie aplicată numai în interiorul patrulaterului formațiunii pe care o votezi, nu lângă, deasupra sau într-o altă zonă a buletinului de vot.

Orice buletin în care ștampila nu se află în interiorul unui astfel de patrulater va fi anulat cu ocazia verificării și numărării voturilor.

Înainte de a ieși din cabina de vot, îndoi buletinul cu ștampila de control la exterior și apoi îl depui în urna din secția de votare. Atenție! Și nerespectarea modului în care îndoi buletinul de vot, adică cu ștampila de control la exterior și opțiunea de vot la interior, astfel încât să păstrezi secretul votului, poate fi un motiv de anulare.

Înainte de plecare, înmânezi ștampila de vot membrului biroului de la care ai primit-o, și părăsești secția de votare și zona. Nu poți staționa nejustificat în preajma unei secții de votare, pentru că președintele biroului din fiecare secție poate dispune măsuri pentru asigurarea ordinii și liniștii publice, deci poți fi inclusiv amendat.

Angela Croitoru

Articolul precedentImagini de la deschiderea Târgului „Piatra lui Crăciun”
Articolul următorAlegeri parlamentare. Peste 9 milioane de români au votat. Situația în Regiunea de Nord Est

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.