Actualizare: Imagini în exclusivitate de la Biroul Electoral Județean Neamț arată ce înseamnă efortul de renumărare a voturilor.

Știre inițială: După ce Biroul Electoral Județean (BEJ) Neamț a primit aseară, 28 noiembrie, în jurul orei 20:00, decizia Biroului Electoral Central pentru punerea în aplicare a hotărârii Curții Constituționale a României a început organizarea pentru partea practică a lucrurilor (detalii aici https://mesagerulneamt.ro/2024/11/renumararea-voturilor-de-la-prezidentiale-secretariatul-tehnic-bej-neamt-asteapta-decizia-bec/).

„Verificarea și renumărarea propriu-zisă a buletinelor de vot a început în această dimineață la prima oră. În acest proces nu poate fi implicat decât Biroul Electoral Județean, adică cei 11 membri și 4 persoane reprezentând personalul auxiliar tehnic. Legea nu permite alte persoane, cei din birourile secțiilor de votare și-au încheiat atribuțiile din momentul în care au predat buletinele de vot de la primul tur. Ei vor fi reactivați la turul al doilea”, a precizat judecătorul Cătălin Serghei, președintele BEJ Neamț.Cu actualele resurse, renumărarea voturilor ar putea dura 10 zile în Neamț
Procesul în sine presupune în primul rând desigilarea sacilor ce conțin buletinele de vot, cu proces-verbal despre această operațiune pentru fiecare secție în parte, verificarea și renumărarea voturilor, alt tip de proces verbal cu rezultatele și apoi resigilarea sacului cu un alt treilea document de acest tip.

Președintele BEJ Neamț nu știe în acest moment exact cât ar putea dura toate aceste operațiuni pentru toate cele 185.874 buletine reprezentând voturi valabil exprimate și 6.125 de buletine cu voturi nule: „Am apreciat că pentru fiecare din cele 490 de secții de vot ar fi necesare în medie cam 30 de minute. Calculați și dumneavoastră. Noi facem acum treaba tuturor celor 490 de birouri ale secțiilor de votare din Neamț. Nu știu dacă ne vom încadra în termene”.

La un calcul simplu, 490 de secții de votare la 30 de minute fiecare ar însemna 245 de ore, adică mai mult de 10 zile în condițiile exagerate în care s-ar lucra cele 24 de ore non-stop cât are o zi. Dar termenul de finalizare este 1 decembrie, ora 22,00, când trebuie trimis la BEC procesul verbal scanat cu rezultatul renumărării voturilor.

Angela Croitoru

Articolul precedentFOTO. Un nou accident mortal pe DN2 – E85
Articolul următorRomânia va adera complet la Spațiul Schengen la 1 ianuarie 2025, anunță președintele Klaus Iohannis