Ultima ședință din acest an a Consiliului local Roman a fost una festivă (tocmai pentru că a fost ultima și pentru că vin Sărbătorile, etc., etc.) , dar a fost și una ordinară. Și asta nu numai din cauză că celelalte ședințe din luna decembrie au fost fie extraordinare, fie ”de îndată”…
Înainte de a se intra în ordinea de zi (ordine care cuprindea inițial 11 proiecte de hotărâre, iar apoi – prin adăugarea a 13 proiecte suplimentare! – a ajuns la 24), primarul Lucian Micu a ținut să justifice în fața domnilor consilieri proiectul inițiat de domnia-sa referitor la mărirea taxelor și impozitelor locale.
Domnul Micu a relatat cum, tocmai în timp ce Asociația Municipiilor din România își ținea ședința lunară, în Parlament pica la vot amendamentul propus de asociație, cu consecințele acestui act.
„Poziția unanimă a primarilor a fost aceea că nu există altă cale de rezistență decât mărirea taxelor și impozitelor. Și s-a stabilit, sigur, în funcție de particularități, că procentul care ar putea ține primăriile pe linia de plutire ar fi 20%. Și trebuie să căutăm un echilibru. Vă dați seama că nici mie nu-mi convine să vin în fața romașcanilor și să le spun că le-am mărit aceste taxe. Însă eu îmi asum acest lucru pentru că bugetul are nevoie de un echilibru. Așa cum se prezintă situația acum, bugetul pentru anul viitor nu poate fi echilibrat, în sensul că avem cheltuieli mai mari decât veniturile. E adevărat că guvernul a spus că, după primele 6 luni de exercițiu financiar, va analiza și va compensa; dar din ce sume? Pentru că dacă guvernul nu va încasa sumele conform previziunilor, nu va avea de unde da aceste ”compensații”.
Consilierul PSD Constantin Holban (singurul care mai ia cuvântul, din când în când) a vrut să ”pună lucrurile la punct”: „Știți foarte bine că grupul PSD v-a sprijinit întotdeauna, domnule primar , dar problema se pune în felul următor: scăderea impozitului de la 16 la 10 se știa din programul de guvernare. Unu la mână. Doi la mână: în punctul 6 din proiectul de buget de stat pentru 2018 este prevăzut clar că niciun UAT nu va pierde niciun leu. La rectificare o să primim cel puțin, deci cel puțin…”
De aici încolo domnul Holban nu și-a mai putut continua pledoaria. Fiindcă restul consilierilor au intervenit, care cum i-a venit, peste el. Primarul Micu a reușit să-și facă auzit glasul în larma creată: „Și, până la jumătatea anului, ce să fac? să întrerup energia electrică la școli, de exemplu?”
S-a intrat în ordinea de zi și, la primul punct, domnul Holban, liderul grupului PSD din Consiliul local Roman, a ”punctat”: „În semn de protest pentru că nu s-a luat în cont problema ridicată de noi, să amânăm problemele de la buget, grupul PSD Roman nu participă la niciun vot în cadrul ședinței de astăzi.”
Cele 24 de proiecte au fost, bineînțeles, adoptate ”la foc automat”, deși – chiar dacă nu a participat la vot – domnul Holban ar fi vrut să ia parte la discuții măcar. Lucru ce nu i s-a permis.
Întrebând oamenii din aparatul Consiliului local dacă domnii consilieri PSD vor primi indemnizațiile pentru ședința cu pricina, am primit răspunsul „Da, fiindcă au fost prezenți”. Asta să fie singura obligație a unui consilier local, să fie prezent? Și primește indemnizația lunară numai pentru atât?
(D.A.)