Precedenta grevă generală în învățământ fost declanșată pe 7 noiembrie 2005. Există multe asemănări între situația de acum și cea de atunci, începând cu cauzele. Nemulțumirile care au dus la declanșarea protestului sună foarte cunoscut: alocările bugetare prea mici pentru educație, salariile mici din domeniu, nevoia de investiții mai mari. Cu alte cuvinte, este vorba despre bani.
La fel ca și acum, respectând procedurile legale, greva generală a fost precedată de alte forme de protest: în prima zi de școală a fost o grevă de avertisment, au existat și mitinguri în capitală și alte orașe importante. Reacția din partea conducerii politice a țării a fost, de asemenea, remarcabil de similară: declarații despre importanța critică (sau strategică) a sistemului de educație coroborată cu ezitări majore în adoptarea de măsuri concrete care să răspundă la nemulțumirile cadrelor didactice.
Scurt istoric despre desfășurarea protestului din 2005
În data de 11 noiembrie, Ministerul Educației atacă în instanță sindicatele pentru a opri protestele. În aceeași zi, guvernul vine şi cu o nouă ofertă: fonduri extrabugetare pentru educaţie pentru anul viitor în valoare de aproape un miliard de lei, dar nu pentru salarii, ci pentru finanţarea de proiecte în educaţie. Sindicatele refuză, insistând cu majorarea salariilor cu 18% și, în consecință, protestele continuă. În 18 noiembrie are loc un nou protest major al profesorilor în Capitală care este urmat de o nouă rundă de negocieri, și de data aceasta eșuate. Tensiunea începe să crească când pe data de 23 noiembrie, sindicaliştii părăsesc sediul guvernului pe motiv că vicepremierul Gheorghe Pogea prezenta informaţii nerelevante în legătură cu nivelul de salarizare din învăţământ.
Greva generală se încheie după trei săptămâni, anunțul oficial fiind făcut în data de 28 noiembrie. Federaţiile sindicale din învăţământ au decis suspendarea grevei generale şi începerea cursurilor, după consultarea a peste 300.000 de salariaţi din ţară. Potrivit acordului negociat cu guvernul, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, salariile urmau a fi majorate de 11,83% în anul următor, pentru personalul didactic şi auxiliar din învăţământ, suma necesară fiind de 4.618 miliarde de lei vechi.
Bineînțeles, nu există nicio garanție că acum istoria se va repeta. Dar este important să cunoști lecțiile trecutului. O grevă de trei săptămâni la începutul anului școlar, cum a fost cazul în 2005, a creat probleme pentru acoperirea materiei, dar o situație similară acum ar putea fi dezastruoasă. Asta în condițiile în care examenele naționale bat la ușă și există multe alte probleme la ușa unui Guvern care stă să plece. (Elena Petrina GALU)