Fiecaruia din noi ii functioneaza creierul pe baza unor mecanisme nervoase ereditare, care se dezvolta de-a lungul vietii, odata cu maturitatea si pe baza experientelor. Asa cum o functionare buna a muschilor depinde de antrenamentul fizic, intelectul se dezvolta si el prin exercitii mentale. Dezvoltarea intelectuala este generata prin intermediul invatarii, iar modul in care se desfasoara invatarea este in stransa legatura cu ritmul de dezvoltare intelectuala. In concluzie, creierul se dezvolta numai prin solicitare si antrenament. Ca un simplu exemplu, atunci cand esti pus in situatii cu care nu te-ai mai intalnit si alegi sa le faci fata, creierul tau lucreaza mai puternic, deoarece a iesit din zona de confort intr-o alta zona ,, x ,, , prin urmare este supus unui antrenament. Logica, memoria si imaginatia sunt manifestari ale activitatii cerebrale, care se pot dezvolta exersand. Dar, in acelasi timp, o activitate intelectuala de rutina pe perioada indelungata, poate avea efecte negative asupra calitatii intelectuale. Astfel, poti apela la exercitii care sa iti antreneze capacitatea de atentie sau de memorare, dar si sa recurgi la un stil de viata care iti poate stimula toate aceste lucruri, constant.
Descopera, mai departe, cateva metode care iti vor schimba in bine modul in care privesti viata si lumea
- Practica exercitii de relaxare
Tehnicile de relaxare si de meditatie iti ofera ocazia de a-ti goli mintea de toate problemele zilnice pentru cateva momente, iar practicate in mod constant ele cresc considerabil puterea de memorare, creativitatea si totodata puterea de concentrare.
- Calatoreste mai mult
Cum te pot ajuta calatoriile? Ei bine, ele te scot din zona ta de confort, oferindu-ti posibilitatea sa experimentezi lucruri noi, care contribuie foarte mult la dezvoltare. Atunci cand experimentezi noi activitati, alte culturi si stiluri de viata, iti deschizi mintea catre noi posibilitati si automat acest lucru te ajuta sa privesti din mai multe perspective. Alege sa vizitezi tari in care nu ai mai calatorit pana acum , vezi toate circuitele turistice disponibile si urmareste ofertele de calatorie de pe piata. Astfel, te vei putea pregati din timp si iti va fi mai usor sa iti asiguri un buget, pe parcurs. In cele mai multe cazuri, biletele si ofertele de ultim moment sunt foarte scumpe. Chiar daca nu esti genul de persoana care isi face planuri pe termen lung, este bine sa stabilesti din timp care va fi urmatoarea destinatie. Pe site-ul www. karpaten. ro vei gasi oferte de circuite complete, cu cele mai atractive destinatii. Ofera-ti aceste momente ori de cate ori ai posibilitatea si vei observa cat de mult contribuie la dezvoltarea ta ca persoana.
- Trateaza-ti creierul cum se cuvine
Pentru ca facultatile tale mintale sa fie mereu in forma maxima, trebuie sa fii atent si la alte lucruri decat activitatea intelectuala profesionala, de zi cu zi. Incearca sa fii atent si la lucrurile mai marunte din viata ta si ofera-le mai multa importanta.
- Mananca sanatos
O dieta bogata in fibre si peste iti poate imbunatati foarte mult capacitatea de concentrare. Sunt multe fructe ce contin antioxidanti, care iti pastreaza creierul sanatos si diverse bauturi si alimente care contribuie la o oxigenare mai buna a acestuia.
- Exercitii pentru memorie
Incearca sa te antrenezi cu jocuri amuzante, pentru ca si memoria, ca si restul facultatilor mintale, are nevoie de exercitiu. Evita sa iei medicamente care promit sa ajute la concentrare si inlocuieste-le cu jocuri de creativitate sau exercitii. De exemplu, incearca sa iti amintesti numere de telefon pe care le utilizezi frecvent sau citeste cu atentie serii de cifre aleatorii, pe care sa incerci sa le reproduci din memorie mai apoi. Rebusurile, jocurile de sudoku sau puzzle-urile sunt si ele ocazii perfecte pentru antrenarea gandirii.
Aceasta fiind doar o scurta lista a metodelor prin care iti poti antrena mintea, ea poate continua, aducand diverse tehnici, atat fizice cat si spirituale. Depinde de tine ce stil de viata alegi si cat de multa atentie ii vei acorda acestei arii.