0:00

Cum au „vândut” doi inspectori fiscali datorii la stat de aproape 79.000 lei, pentru 1.500 euro, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAlexandru Rebenciuc, inspector antifraudă la Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Suceava, care răspundea și de județul Iaşi, împreună cu fosta sa colegă Alexandra Evelina Volf, inspector antifraudă, au fost trimiși în judecată astăzi, 20 septembrie, pentru corupție.

Procurorii DNA Iași îl acuză pe primul de luare de mită în formă continuată, fals intelectual în formă continuată şi abuz în serviciu, la fel și pe colega lui – cu excepția luării de mită. Anchetatorii au stabilit că doar Alexandru Rebeciuc ar fi pretins și primit 1.500 de euro pentru a fi indulgent față de  neregulile constatate la o firmă pe care a verificat-o. „În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt: În perioada 12 mai 2021 – 30 iunie 2021, în calitatea menționată mai sus, inculpatul Rebenciuc Alexandru ar fi pretins pentru sine și pentru colaboratoarea sa, inculpata Volf Alexandra Evelina, diferite sume de bani de la administratorul unei societăți comerciale, pentru a nu-l penaliza pentru neregulile constatate cu ocazia efectuării, de către cei doi inspectori, a unor controale.
În contextul menționat mai sus, pentru a favoriza societatea comercială, cei doi inculpați ar fi inserat în cuprinsul proceselor verbale mențiuni nereale referitoare la neregulile identificate și nu au sesizat organele competente, consecința fiind diminuarea semnificativă a obligațiilor fiscale datorate statului de către societatea comercială controlată.
Acționând în această manieră a fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 78.772 lei, reprezentând obligațiile fiscale ce ar fi trebuit calculate și impuse societății controlate, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.
Pentru „ajutorul” oferit omului de afaceri, inculpatul Rebenciuc Alexandru ar fi primit, în mai multe tranșe, suma totală de 1.500 euro.
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de cei doi inculpați. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție și a Direcției de Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, precizează comunicatul de astăzi, 20 septembrie, al DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. Rebenciuc este arestat la domiciliu, iar Volf este în stare de libertate.

Angela Croitoru

 

Articolul precedentAsociația Ținutul Răzeșilor anunță deschiderea apelurilor de selecție pentru două măsuri vizând teritoriul GAL
Articolul următorWeek-end de coșmar în trafic: 69 de șoferi au rămas fără permis, 500 au fost amendați și 15 au dosare penale