Primele zile ale sloturilor sunt învăluite în mister, existând numeroase ipoteze referitoare la cine le-a inventat sau unde au fost utilizate prima dată. Ceea ce este cert însă, este faptul că sfârșitul secolului al XIX-lea a fost perioada de naștere a acestor jocuri ce pompează adrenalină în sânge. Pe o scară a timpului, evoluția ar arăta așa:

  • În 1881 Sittman & Pitt din Brooklyn dezvoltă un aparat cu 5 role și 50 de cărți, cu scopul de a obține un joc de poker mecanic. Succesul său este răsunător, jucătorii înghesuindu-se să introducă 5 cenți și să aștepte cea mai bună mână de poker. Pe atunci premiile nu erau în bani, ci pur și simplu în băuturi, țigări sau chiar dulciuri.
  • În 1877 apare primul aparat clasic de slot: Liberty Bell, inventat de Charles August Fey. Cu 3 role și 5 simboluri, atrăgea prin simplitate și prin faptul că plătea câștigurile automat.
  • Perioada 1880 – 1930 a fost destul de neplăcută pentru cazinouri și baruri, dat fiind faptul că legislația interzicea jocurile de noroc. Totuși, proprietarii de baruri ofereau mâncare, băutură sau gumă de mestecat celor care câștigau. Aceasta este perioada în care au apărut cele mai multe simboluri clasice: fructe, potcoave, diamante sau simboluri 77777, ce au rămas încă foarte populare și pot fi găsite în foarte multe jocuri online.
  • În 1940 apare High Hand. Este un aparat de tip slot mai mare, construit de compania Bally din Chicago Illinois, care avea mai multe funcții electromagnetice și le permitea jucătorilor să aleagă ei rolele pe care doresc să le rotească.
  • Din 1960 a început să fie scrisă istoria sloturilor electronice. High Hand a deschis o portiță importantă pentru furnizorii de sloturi, care doreau să ușureze cât mai mult jocurile și să automatizeze plățile. Astfel, în 1963 apare Money Honey, un slot pentru care cazinourile investeau foarte mult, însă era foarte atractiv pentru jucători, în 1979 apare primul slot video iar după anii ‘90 încep să apară sloturile cu ecran de joc suplimentar (specific rundelor bonus) și într-un final sloturile online.

Astăzi, sloturile online reprezintă o categorie foarte diversificată și foarte profitabilă pentru cazinouri, majoritatea având această opțiune și oferindu-le jucătorilor sute de posibilități. Industria sloturilor este una matură și este dominată de câțiva dezvoltatori de top, precum NetEnt, Playtech sau Microgaming. Aceștia au cele mai interesante, colorate și palpitante sloturi. Există și producători mai mici, precum Dragonfish, NextGen sau EGT care vin din urmă și produc jocuri extrem de interesante. Dacă ajungi într-un cazino online poți găsi sloturi foarte variate, inspirate din filme, din istorie, din legende sau pur și simplu sloturi cu simboluri clasice, rămase încă foarte populare.

În ceea ce privește evoluția sloturilor pe viitor, trebuie spus că NetEnt a deschis deja calea către un nou mod de joacă: sloturile VR. Primul slot de acest fel (Gonzo’S Quest VR) a impresionat și cel mai probabil va da naștere unei adevărate întreceri între producătorii care doresc să acapareze acest nou domeniu.