11 decembrie 2014, ora 8:27 p.m., pe fusul orar al Coastei de Est a SUA. E un moment ce se impune a fi reținut ca unul de răscruce în cronica șpăgilor la români. Ce ne-a fost dat să aflăm și să comentăm anterior este puternic umbrit de dezvăluirile apărute întâi în ediția electronică a unui ziar american de referință și preluate relativ timid de ai noștri în ziua următoare. Ziarul e „Washington Post”, publicația care a livrat lumii celebrul scandal Watergate, sub semnăturile lui Bob Woodward și Carl Bernstein, doi tineri reporteri în anul de grație 1972. Acum au ieșit la rampă Greg Miller și Adam Goldman, gazetari specializați pe informații, terorism și securitate națională. Materialul principal de lucru le-a fost furnizat de un raport al Senatului SUA despre practicile de interogare folosite de CIA după atentatele din 11 septembrie 2001. Articolul te cutremură. Până s-o găsi cineva să obțină acordul pentru a-l traduce integral, se pot reține aspectele care privesc România. Da, e adevărat, la București a funcționat o închisoare secretă, la fel ca în Polonia, Lituania, Thailanda sau Afganistan. De existența ei aflase, în 2003, și distinsul ambasador Michael Guest. Ceea ce anterior circula ca zvon sau pe surse, a fost confirmat: celulele erau amenajate la subsolul unei clădiri guvernamentale. Ambasadorul voia să știe dacă închisoarea este autorizată și dacă respectă standardele legale și pe cele privind drepturile omului. A avut surpriza să afle că operațiunea era atât de secretă încât Departamentul de Stat și Secretarul de Stat nu fuseseră informați.

Istoria e plină de operațiuni secrete și murdare. Din când în când, unele ies la iveală și se lasă cu scandaluri de pomină. În special în cazul Agenției Centrale de Informații a SUA nu are ce să te mai mire. Metodele și mijloacele folosite sunt aspru sancționate, dacă-s prinși, la ei acasă, sau prin țările puternice și mai puțin de către partenerii slugarnici. Se cuvine reținut că la debutul combinației, la „inaugurarea” pușcăriei secrete din București, noi nu eram membri ai Alianței Nord-Atlantice. Nu este exclus ca acceptul dat de oficialii noștri – câți și care au știut detaliile – să fi contat foarte mult în condițiile de după 11 septembrie 2001. E puțin probabil să primim vreodată explicații oficiale în acest sens, adică al modului în care viitorii noștri parteneri strategici au evaluat gestul făcut. Ce se impune urgent este cu totul altceva, anume o anchetă de proporții ca să vedem și noi pe cine au mituit americanii. În articolul din „Washington Post” se relatează cum „partea română” a emis pretenții exprimate în dolari și în 7 cifre. Senzațional este că CIA a pus cel puțin 1 milion de dolari în plus, să le-ajungă, să nu se certe. Subsolul guvernamental și teroriștii interogați, poate nițel torturați, deja parcă pălesc în fața șpăgarilor noștri. Să vedem cine îndrăznește să spună că șpaga asta e secret de stat.

Viorel COSMA

1 COMENTARIU

  1. D-le Cosma.ce politician a scris primul despre acest subiect ?Ce injuraturi a luat,va aduceti aminte?Puteti scrie un articol si despre acest politician?

Comments are closed.