“Cuarțul“ – expoziție temporară la Muzeul de Științe Naturale Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiComplexul Muzeal Național Neamț, prin Muzeul de Științe Naturale Piatra Neamț, găzduiește expoziția temporară ”Cuarțul” realizată de Secția Științele Naturii a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud. Vernisajul are loc  pe 5 iulie, cu începere de la ora 13:00.

Publicul interesat este invitat la o călătorie inedită în adâncurile Pământului, acolo unde s-au format “florile de piatră” și mineralele de-a lungul timpului geologic. De acolo au fost extrase de mineri și aduse la suprafață pentru a ne putea bucura astăzi de frumusețea lor.

În cadrul expoziției pot fi admirate eșantioane de cuarț în diverse parageneze, varietăți ale acestuia, dar și alte minerale. Florile de mină și mineralele fac parte din colecția de mineralogie a Muzeului Bistrița și provin din exploatările miniere din Baia Mare (minele Baia Sprie, Cavnic, Herja, Băiuț, Poiana Botizei) și Rodna.

Alături de fascinantul cuarț, vor putea fi admirate varietăți de SiO2 și eșantioane exotice dintre care amintim ametistul din Brazilia și Madagascar, cuarțul din Arkansas (SUA), geodă de cuarț și cuarț roz (Brazilia), citrin (Volodarsk, Ucraina), de asemenea și alte varietăți provenite din țara noastră: calcedonie de Trestia (MM), lemn silicifiat (Prăvăleni, HD), opal xiloid (Toplița, HR), jasp (Cheile Babei, MM). Tot în același cadru ne vor încânta privirea bijuterii, respectiv geme șlefuite din care se obțin podoabe“, anunță organizatorii.

Cadrul expozițional este întregit cu obiecte de minerit provenite de la Muzeul Mineritului Rodna, iar informația aferentă este pusă la dispoziția publicului vizitator pe cele 10 panouri care completează și desăvârșesc expoziția. Expoziția al cărei curator este muzeograful Alina Lehaci, Complex Muzeal Bistrița-Năsăud, este deschisă în perioada 5 iulie-28 august.

(G.S.)

Articolul precedentBărbat reținut pentru că ar fi furat 200 de baloți de fân
Articolul următorUnde mergem? Bairam în ștrand, atelier creativ “La Caiace” și muzică
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.