Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ a publicat, miercuri, 20 septembrie, pe pagina proprie de Facebook, un set de reguli de comportare pe timpul furtunilor. Pentru a nu-i lăuda în totalitate pe cei de la Neamţ trebuie spus că, după cum se observă din fotografie, recomandările vin de la CENTRU`După ce le-am lecturat am ajuns la concluzia că sfaturile îşi îndeplinesc şi nu prea menirea. Dacă le citeşti, sigur mori… Dar de râs!
Dintre sfaturile care ne-au atras atenţia: „adăpostiţi-vă în interiorul unei clădiri dacă, după ce aţi văzut un fulger nu reuşiţi să număraţi până la 30 înainte de a auzi un tunet” (SERIOS?); „Atunci când simţiţi că părul vi se ridică, este un indiciu că există pericolul unui fulger” (BINE CĂ DOAR PĂRUL!); deşi vi se cere imperios să staţi în casă, dacă ieşiţi totuşi după furtună şi găsiţi victime trebuie să căutaţi „posibile arsuri, vătămări ale sistemului nervos, oase rupte şi pierderi de auz sau de vedere” (CHIRURGIA PLASTICĂ REPARATORIE, NEUROLOGIA, ORTOPEDIA ŞI ORL – SPECIALIZĂRI OBLIGATORII LA TOT CETĂŢEANUL!). Iată însă toate sfaturile:
„ÎNAINTE DE PRODUCEREA UNEI FURTUNI:
– Îndepărtaţi copacii ori ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.
– Nu uitaţi regula de salvare 30/30: adăpostiţi-vă în interiorul unei clădiri dacă, după ce aţi văzut un fulger nu reuşiţi să număraţi până la 30 înainte de a auzi un tunet. Rămâneţi în interiorul clădirii încă 30 minute după ce aţi auzit ultimul tunet.
RESPECTATI URMĂTOARELE REGULI ÎNCAZUL ÎN CARE ESTE IMINENTĂ O FURTUNĂ :
– Întrerupeţi orice activităţi în aer liber.
– Intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism.
– Deşi s-ar putea să fiţi rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina sunteţi mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior.
– Închideţi ferestrele şi uşile.
– Evitaţi duşurile ori sălile de baie. Conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate.
– Utilizaţi telefoanele cu fir doar în situaţii de urgenţă. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare.
– Deconectaţi aparatele şi alte echipamente electrice precum computerele şi aparatele de aer condiţionat. Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.
ÎN TIMPUL UNEI FURTUNI:
– Atunci când simţiţi că părul vi se ridică, este un indiciu că există pericolul unui fulger.
– Asezaţi-vă ghemuit la pământ. Puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.
– Reduceţi contactul cu pământul încercând să deveniţi o ţintă cât mai mică.
– Nu vă întindeţi pe pământ.
– Evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.
– Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai putin înalţi.
– Dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă precum o vale.
– Dacă sunteţi pe un lac, ajungeţi la mal de urgenţă si adăpostiţi-vă imediat
DUPĂ FURTUNĂ:
După o furtună, în situaţia identificării unei victime lovite de trăsnet, verificaţi următoarele:
– Respiraţia: dacă nu mai respiră, începeţi resuscitarea prin metoda gură la gură.
– Puls: dacă victima are puls şi respiră, căutaţi alte vătămări posibile.
– Posibile arsuri, vătămări ale sistemului nervos, oase rupte şi pierderi de auz sau de vedere.
– Dacă este nevoie de asistenţă medicală sunaţi cât mai repede posibil la 112″.
Ca să nu fim tot noi acuzaţi de răutate, trebuie spus că unele dintre recomandări chiar pot fi utile, dacă vă surprinde furtuna în exterior. Adică e bine să căutaţi să vă adăpostiţi de urgenţă, să evitaţi contactul cu aparate electrice, să nu staţi pe lângă copacii cei mai înalţi, etc, iar dacă găsiţi victime după furtună SUNAŢI DIRECT LA 112, dacă nu cumva sunteţi cadru medical! (M. CONSTANTINESCU; FOTO: ISU Neamţ Facebook)