penitenciar-poarta-albaNu trebuie neapărat să scrii „lucrări ştiinţifice” ca să fii eliberat din penitenciar înainte de ispăşirea pedepsei. E suficient să fii „băiat bun”, să ai un comportament care să se înscrie în regulile administraţiei şi să faci o cerere la instanţă, în baza prevederilor Noului Cod Penal, care, după cum spune multă lume, „ţine cu infractorii”. Şi o demonstrează nu doar numeroase cazuri de hoţi iertaţi de cei pe care i-au jefuit dacă le restituie bunurile furate, nu doar „şmecherii” care sunt copţi de bolnavi când intră la închisoare şi scapă de o parte din pedeapsă pe seama stării de sănătate, ci şi infractorii de rând. Iar, în ultima vreme, unii periculoşi. Căci iată au început să iasă din penitenciare criminalii sadici. Şi nu cu o lună, două, mai devreme, ci cu ani întregi.

Cel mai recent exemplu este al lui Vasilică Marinică Munteanu, din Viişoara, care a venit acasă, deşi ar fi trebuit să stea 20 de ani la Poarta Albă. Tribunalul Constanţa i-a admis, însă, cererea de liberarea condiţionată. Şi fără să-l oblige la chetuieli de judecată: „ Dispune liberarea condiţionată a contestatorului condamnat din executarea pedepsei de 20 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr 444/2002 a Tribunalului Constanţa, în baza căreia s-a emis mandatul de executare a pedepsei nr 635/2002. Dispune punerea de îndată în libertate a petentului condamnat de sub puterea mandatului de executare a pedepsei nr 635/2002 al Tribunalului Constanţa, dacă nu este arestat în altă cauză. În baza art. 272 Cod procedură penală: Dispune avansarea sumei de 130 lei din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Constanţa, reprezentând onorariul avocatului numit din oficiu Crăciun Aida Alexandra. În baza art. 275 alin 3 Cod procedură penală: Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă şi executorie”.

Marinică Munteanu şi-a ucis tatăl în februarie 2001, pe vremea când avea 34 de ani, iar bătrânul se apropia de 80. L-a bătut cu sălbăticie, l-a lovit cu un topor în cap, după care l-a aruncat în beciul casei şi l-a încuiat acolo. După vreo 4 zile a trecut pe la el un prieten şi i-a cerut nişte cartofi, iar Munteanu a deschis oblonul fără nicio problemă, spre spaima musafirului care a fugit imediat şi a dat alarma.

Şi după această crimă sadică (bătrânul a murit în chinuri din cauza leziunilor de la cap), dar agresorul nici nu s-a obosit, vreme de 4 zile, să vadă dacă-l poate ajuta cu ceva sau dacă mai mişcă, instanţa a considerat că Munteanu poate fi liber. Doar a dovedit, timp de 15 ani, că este cuminte după gratii şi are un „comportament corespunzător”.

Cristina MIRCEA