Reprezentantii cluburilor din tara au sustinut protestul sportivilor

Sportivii, care, în aceste zile, participă la cea de-a cincea ediție a Cupei TCE 3 Brazi și la Trofeul ”Virgil Bărbuceanu” la sărituri peste obstacole, au decis ca în timpul paradei tradiționale prin Piatra Neamț, desfășurată miercuri, la prânz, să organizeze un protest prin caresă-și exprime dezacordul în privința vânzării terenului pe care este amplasată Baza Hipică din Piatra Neamț. Ținând cont că este considerată cea mai modernă din țară, sportivii și oficialii din toate colțurile țării au calificat delăsarea autorităților locale, ce privesc impasibile la licitația organizată de ANAF, drept o ”crimă ecvestră”. Alexandru Iavorovski a catalogat ”ușor cinică” acțiunea reprezentanților ANAF, care, în timpul protestului, au mers în Baza Hipică și au afișat anunțul de scoatere la licitație a celorlalte două loturi de teren, pentru data 18 august 2014.

Protest la peste 30°

Nici căldura și nici reprezentanții autorităților locale n-au putut întoarce din drum sportivii veniți zilele acestea în Baza Hipică ”Virgil Bărbuceanu”, în majoritate copii și juniori, însoțiți de antrenori, doctori veterinari și oficiali, care și-au exprimat dezacordul față de pasivitatea cu care reprezentanții cetățenilor din Piatra Neamț tratează scoaterea la licitație a terenului bazei. Pasivitatea autorităților, a parlamentarilor, a partidelor politice și chiar a MTS a fost ”taxată” prompt de cei prezenți miercuri, la prânz, pe arterele municipiului. Culmea! în timp ce copiii, juniorii, sportivii și oficialii cluburilor din toată țara mărșaluiau, reprezentanții ANAF au mers în Baza Hipică și au afișat anunțul pentru următoarea dată (18 august 2014), când cele două loturi de teren se vor vinde în contul datoriilor Perla Invest, societate a Consiliului Local Piatra Neamț, către stat.

Protestul sportivilor impotriva vanzarii terenului Bazei Hipice

”Gestul reprezentanților funcționarilor de la finanțe mi se pare ușor cinic. Nu înțeleg de cine s-au temut, de au afișat anunțul când baza hipică era, practic, goală? De copiii sau de juniorii prezenți la concurs, timp de două săptămâni? Apoi, nu înțeleg pasivitatea autorităților locale sau chiar a parlamentarilor acestui județ. Handbalul are centre de execelență la Râmnicu Vâlcea pentru fete și la Sighișoara pentru băieți. Iată că acum România culege roadele muncii în aceste centre: titlul de campioană mondială la junioare. Fotbalul înființează centre regionale pentru pregătirea copiilor și juniorilor. De ce n-am avea și noi, la Piatra Neamț, într-un parteneriat public-privat, așa cum s-a mai vorbit de-a lungul timpului, un Centru de Execelență al călăriei românești? Să construiești, e foarte greu, dar să distrugi, în câteva minute, oricine poate”, a declarat Alexandru Iavorovski.

”Este cea mai mare pierdere pentru sportul ecvestru, având în vedere că este cel mai frumos teren din țară. Aici s-a construit cu sânge, de-a lungul timpurilor. Nu cred că e nicio șansă să se construiască una nouă, având în vedere că este foarte costisitoare o asemenea construcție. Cu siguranță, nu vom mai avea parte de niciun concurs național sau internațional la Piatra Neamț”, a declarat sportivul Ionuț Gugiu.

”Este unul din cele mai rele lucuri care se poate întâmpla în lumea călăriei, să distrugi ceva, ce alții, cu foarte multă greutate au reușit să realizeze. Părerea mea că ar trebui sprijinită această tentativă de a stopa închiderea încă unei baze sportive. Nu cred că se va mai contrui altă bază hipică, dacă aceasta se va desființa”, a fost părerea exprimată de Tudor Țiplea, reprezentantul clubului Universitatea Cluj, prezent la protest alături de fiica sa.

Cine dorește ”moartea” sportului ecvestru?

Trist este că desființarea bazelor sportive din România a luat avânt în zilele noastre, iar Federația Ecvestră nu mai poate avea un calendar competițional bogat, exact când acest sport era în plină relansare. În România, pentru prima dată de la Revoluția din decembrie 1989, a crescut numărul de cai și sportivi, după cum a precizat același Alexandru Iavorovki, oficial FER, care vine la Piatra Neamț, neîntrerupt, de câteva decenii.

Anuntul de scoatere la licitatie, lipit cand sportivii erau la protest

”Practic, au dispărut bazele sportive de la Craiova, de la Iași, iar clubul Steaua își plimbă caii de colo-colo, pe la Felix Țopescu și pe unde apucă. Calendarul competițional îl mai susținem în bazele hipice de la București, Târgu Mureș sau Sibiu, dar nici acelea nu stau bine. Încercăm să sensibilizăm reprezentanții Ministerului Tineretului și Sportului, pentru că, în acest ritm, vom dispărea în scurt timp”, susține Iavorovski, cel care a sistat de-a lungul timpului la construcția și modernizarea Bazei Hipice ”Virgil Bărbuceanu”.

”Este o pierdere pentru călăria românească. Noi pierdem o bază în care a activat cel mai bun antrenor, colonelul Virgil Bărbuceanu. Populația din Piatra Neamț are de pierdut, pentru că Baza Hipică este în acest moment cel mai valoros instrument turistic. Pentru două săptămâni, în Piatra Neamț au venit aproximativ 600 de oameni și 200 de cai, lucru pe care nu poate să-l facă orice bază din România, mai ales că aceasta este bine plasată. Baza Hipică de la Piatra Neamț este accesibilă, prin amplasament, și cluburilor puternic susținute financiar, dar și celor care nu dispun de mulți bani. Odată cu dipariția ei, călăria românească are de suferit, pentru că acele cluburi în ascensiune nu mai vin la concursuri, nu mai cresc cai, călăreți și se pierde o fabrică de campioni și de sportivi, care pot reprezenta România la concursurile internaționale. Într-o țară în care au luat avânt cluburile de noapte, buticurile de tot felul și mall-uri de tot genul, o bază hipică e alternativa copiilor ce vor să se dedice acestui sport greu, pentru că pe un sportiv îl formezi greu, dar îl poți pierde ușor, din cauza tentațiilor din ziua de azi”, a spus și Ștefan Răileanu, medicul veterinar al clubului ”Real Racing” Tulcea.

Dacă, la alte proteste, reprezentanții protestatarilor erau invitați la dialog cu autoritățile locale sau brațul lung al guvernului în teritoriu, protestul de miercuri s-a sfârșit în Baza Hipică ”Virgil Bărbuceanu”. Acolo unde au dat de foaia care anunța licitația pentru celelalte două loturi, lipită pe garduri.

Costache Lupu

”Ca rezultat al campaniei noastre, s-a afișat data la care se vor desfășura celelalte două licitații, ale celorlalte suprafețe de teren din baza hipică. Probabil că licitația va merge în continuare, dar noi am făcut demersuri în instanță și la DNA, la toate instituțiile statului, pentru a stopa trecerile din domeniul public în domeniul privat al terenului. Numai justiția poate face acest lucru și nimeni nu va putea intra în posesia terenului până când justiția nu va soluționa aceste procese. În paralel, sperăm ca ancheta DNA să-i tragă la răspundere pe cei ce se fac vinovați de nerespectarea unor hotărâri judecătorești, care anulau Hotărârile de Consiliu Local, ce treceau acest teren din proprietate publică în proprietate privată a municipiului Piatra Neamț”, a declarat și Costache Lupu, președintele Clubului Ecvestru Piatra Neamț.

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentStrategii județene de dezvoltare marca Igloo
Articolul următorOnor la 45 de metri