pietricica turism

Neculai IsacheDupă ce Guvernul a anunţat că intenţionează să mărească lefurile medicilor cu 25 %, este rândul poliţiştilor să spere la o creştere salarială de 70-80%.

„Noi ne-am întâlnit săptămâna trecută la MAI, pe Legea salarizării, am făcut o nouă grilă şi am discutat despre creşteri etapizate, în perioada 2016-2018, cu procente între 15 şi 20% în fiecare an”, a declarat Neculai Isache, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual.

„Nu ştiu de unde vor fi bani, asta e treaba guvernanţilor, dar în principiu bani sunt din corupţie, din economia neagră, din parcuri făcute în mijlocul pădurii, din terenuri de sport în pantă, din evaziune. Eu, când am început să lucrez la Bucureşti şi mergeam pe la depozite nu primeam factură dacă luam 7 kg de portocale. Acum, oriunde te duci, aleargă omul după tine cu factura, chiar dacă ai cumpărat doar un kilogram. Încasări se fac, problema este că se fură prea mult, iar ce rămâne este gestionat prost. Suntem de acord cu mărirea salariilor medicilor şi profesorilor care, într-adevăr câştigă foarte puţin, dar nu agreem ideea creşterii preferenţiale a lefurilor demnitarilor. Cât despre poliţişti, veniturile lor sunt foarte mici în comparaţie cu riscurile la care se expun. Un agent ia, în medie, între 1.500 şi 1.800 de lei, iar un ofiţer cu funcţie de execuţie câştigă în jur de 2.500 de lei”.

Acum rămâne de văzut dacă guvernanţii chiar se vor ţine de cuvânt şi vor respecta grila făcută, deocamdată, pe hârtie. Probabil că măcar în anul 2016 se va respecta procentul de creştere salarială, pentru că sistemul în sine va avea o mare problemă. Intră în vigoare legea pensiilor şi, dacă nu vor fi ţinuţi pe loc de un salariu atractiv, foarte mulţi dintre cei care îndeplinesc condiţiile vor prefera să se retragă. Iar deficitul de personal este deja de 20%. (C. MIRCEA)