0:00

Credite subvenționate pentru studenți și familiile tinere, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiVești foarte bune pentru studenți și famiiile tinere care se pot împrumuta cu bani, creditele urmând să fie subvenționate de stat. Prima categorie poate obține finațări de până la 50.000 de lei, în timp ce pentru a doua, plafonul este de 75.000 lei. Programele de creditare cu garanție și dobândă subvenționată de stat au fost anunțate de Ministerul Familie, Tineretului și Egalității de Șanse la începutul acestei luni, iar din 7 noiembrie băncile pot primi solicitări.

Primul dintre programe “Student Invest“ se adresează tinerilor care sunt în sistemul de învățământ autorizat de Ministerul Educației Naționale. Aceștia pot obține un credit de cel mult 50.000 de lei, iar banii pot fi folosiți pentru taxe de studiu, publicarea unor cărți sau a studiilor de specialitate, dar și pentru plata locurilor de cazare în cămine studențești. Dobânzile și toate comisioanele vor fi subvenționate integral de stat, cei care vor contracta creditul urmând a returna doar suma împrumutată, fără alte costuri suplimentare.

Cel de-al doilea program “Family Start“ anunță credite de cel mult 75.000 de lei, iar banii pot fi folosiți de tinerele familii pentru cheltuieli ce țin de cununia religioasă sau civilă, dar nu mai mult de 20.000 de lei, dar și achiziția de autoturisme familiale noi cu 7 locuri, taxe de studii sau activități extrașcolare pentru copii, avans pentru achiziția unei locuințe, ori plata chiriei. Aceste credite vor fi garantate în proporție de 80% de către stat.

Perioada maximă de creditare pentru ambele programe este de 10 ani. Ministerul anunță că pentru un credit de 50.000 de lei, rata lunară ajunge la 417 lei, în timp ce pentru a doua categorie rata lunară la un credit de 75.000 de lei ar fi de 625 de lei. În cazul studenților dobânda este subvenționată în totalitate de stat.

Beneficiarii nu vor primi banii în cont, ci banca unde se vor credita va efectua plățile în numele lor. Pentru “Family Start“ sunt eligibile familile tinere de la 18 la 45 de ani, iar în cazul studenților vârsta maximă este de 31 de ani.

(G.S.)

Articolul precedentAccident la Văleni. O mașină a ajuns în albia unui pârâu. Nu a fost găsită nicio persoană
Articolul următorFamilie din Mărgineni salvată de vecinul pompier
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.