În cadrul ceremoniei publice organizate pentru a semna promulgarea legii privind construirea autostrăzii Iași – Târgu Mureș, supranumită și Autostrada Unirii, președintele Klaus Johannis a fost flancat de doi liberali nemțeni. Mugur Cozmanciuc, președintele filialei Neamț și Laurențiu Leoreanu, fostul primar de Roman.

Având în vedere situația politică în general, cea din PNL în particular, prezența celor doi, alături de Raluca Turcan, la ceremonie, poate însemna că organizația nemțeană, cel puțin la acest nivel, se poziționează clar lângă șeful statului, în demersurile politice ale acestuia.

Importanța momentului a fost subliniată de președinte: ”Moldova este singura mare regiune istorică fără o autostradă, deși acest proiect se află pe agenda publică de 11 ani. Vorbim, așadar, despre o perioadă extrem de lungă, în care este de neconceput că problema nu și-a găsit o soluționare. Prin indolența și amatorismul unor politicieni, această nevoie absolut legitimă s-a transformat într-o chestiune de securitate sau de siguranță națională”.

Legea privind realizarea ”Autostrăzii Unirii” Iași – Târgu Mureș a fost adoptată pe 7 noiembrie de Parlament cu 261 de voturi ”pentru”, 2 voturi ”împotrivă” și 5 abțineri. Modalitatea atipică pentru adoptarea acestei legi crează obligații pentru Guvern: ”Din acest moment, Guvernul are responsabilitatea legală să acționeze. A nu realiza această autostradă înseamnă a încălca legea. Așadar, avertizez Guvernul că în bugetul pentru anul viitor trebuie să se regăsească, cu prioritate, fonduri alocate pentru „Autostrada Unirii”. Mai mult, există sprijinul declarat din partea Comisiei Europene, există sprijinul societății civile, avem experți care și-au manifestat dorința de a participa la concretizarea acestui proiect. Vă asigur că voi urmări cu deosebită atenție demersurile pe care le va face Guvernul în această direcție, pentru că vorbim despre un proiect prioritar pentru milioane de români”, declarat Klaus Johannis la ceremonia de la Cotroceni

(V.B.)

Articolul precedentŞedinţe festive şi avansări la ISU şi IPJ Neamţ
Articolul următorColegiul Național ”Calistrat Hogaș” Piatra Neamț: ”România e o stare de spirit!”
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.