0:00

Costache Andone la 94 de ani: O viaţă dedicată sportului, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Casa pe care o am este singura mea avere. Nu am bani în bancă, dar am multe amintiri frumoase. Sublimul vieții este că nu am trăit degeaba, că pe ce am pus mâna s-a văzut. Acesta a fost balsamul vieții mele. Am o pensie de 2.200 de lei pe lună și duc un trai firesc”.

Doctorul Costache Andone a împlinit 94 de ani, vineri, 27 septembrie. Născut în 1919, anul înființării echipei de fotbal Ceahlăul, reputatul medic este o legendă vie a lumii medicale, sportive și culturale nemțene. Membru al Academiei Oamenilor de Știință, apreciatul doctor are în spate o carieră medicală de invidiat, materializată, conform propriei sale declarații, în 150 de mii de intervenții chirurgicale, 250 de mii de bolnavi îngrijiți și formarea a 12 medici. La Spitalul din Piatra Neamț a fost întâmpinat pe 1 iunie 1949, de regretatul medic chirurg Gheorghe Iacomi, care i-a oferit 20 de paturi și astfel a luat ființă secția ORL. Și-a aflat nașa de botez la vârsta de 40 de ani, dintr-o pură întâmplare, când i-a fost prezentată de Iulia Hălăucescu. Este vorba despre soția pictorului Nicu Enea din Bacău. La școala primară Al. I. Cuza din Bacău a fost coleg cu marele actor Radu Beligan și cu academicianul Solomon Marcus. Soția doctorului, Mariana Andone a decedat în iulie 2004. “Am venerat-o și iubit-o toată viața. Ne-am despărțit în urmă cu 9 ani”. Ajuns la vârstă de 94 de ani, doctorul Costache Andone nu are niciun regret. “Am avut o stare de efervescență permanentă. Am iubit omul. Nu am uitat greutățile prin care am trecut. Eu nu am făcut rău niciodată. Această coincidență că m-am născut în același an în care s-a înființat și Ceahlăul mi-a oferit ocazia de a fi iubit. Sunt satisfăcut că la această vârstă mai am capacitatea intelectuală și fizică de a mă prezenta în fața oamenilor. Nu fac niciun abuz. Am mers cu bicicleta până la 75 de ani. În fiecare an am fost la mare, am făcut băi de nămol și am urmat un regim de viață normal. Am avut liniște sufletească și totodată satisfacția muncii, satisfacția realizărilor. Nu am niciun regret”.

Momentul de glorie sportivă-promovarea Ceahlăului

Momentul de glorie din activitatea sportivă l-a constituit promovarea Ceahlăului în divizia B, în 1961, după susținerea meciului de baraj, de la Rm. Vâlcea. În 1959, echipele de fotbal Chimia și Victoria se unesc, la inițiativa sa, sub titulatura Asociația Teritorială de Fotbal Ceahlăul și astfel se continuă tradiția cu echipa înființată în octombrie 1919. Costache Andone este ales vicepreședinte, iar Marcel Weiss, președinte. “Niciodată nu am acceptat calitatea de președinte. Mie niciodată nu mi-a plăcut să ies cu funcția în față. I-am propulsat pe alți în vitrină, eu preferând munca în atelier. În perioada când eram vicepreședinte, toți jucătorii erau angajați în fabricile din Piatra Neamț, iar primele de joc erau cuprinse între 100 și 200 de lei”, a declarat Costache Andone.

Promovarea s-a decis în ultimele 10 minute ale jocului

La barajul de la Rm. Vâlcea, fotbaliștii pietreni au trecut de la agonie la extaz. “Eram conduși cu 1-0, dar în ultimele 10 minute am răsturnat rezultatul, marcând de două ori. Extrema Constantin Mihalache (a decedat pe 19 august 2013, la vîrsta de 74 ani), care a înscris golul victoriei, a plâns de fericire pe teren, până a leșinat. La sosirea la Piatra Neamț, am fost primiți cu onoruri. Fanfara militară a cântat în centrul orașului pentru noi”. Doctorul Andone a susținut de multe ori echipa din bani săi. “Era cunoscut faptul că susțineam financiar echipa Ceahlăul și evidențele pe care le țineam, cu referire la sumele alocate, erau înscrise într-un carnet ascuns de vederea soției. În una din zile, am uitat acest document pe masă. Soția l-a găsit și, surprinsă de culanța mea m-a așteptat mânioasă și mi-a spus: Bine, măi omule, de ani de zile te rog să-mi cumperi un palton de blană, și tu cheltuiești bani pentru sportivi?”.

Echipa feminină de volei, o altă “iubire”

O altă “iubire” sportivă a doctorului Costache Andone, a fost echipa feminină de volei, Țesătura 8 Martie, devenită Ceahlăul, apoi Petrodava, iar în prezent Unic. Pe 15 mai 2014 se vor împlini 50 de ani de la înființarea acestei grupări etalon a județului. Iată cum s-a “îndrăgostit” iremediabil doctorul Andone de echipa de volei. “Într-o sâmbătă seara, la balul intelectualilor din Grădina publică, în timp ce o valsa pe tânăra antrenoare Săvinescu, doctorul află de frământările acesteia referitoare la viitorul voleibalistic incert al codanelor campioane naționale. A doua zi, influentul medic Costache Andone a și declanșat campania de adopție a fetelor găsind până la urmă, acoperiș la fosta Fabrică 8 Martie, condusă la acea vreme de un alt îndrăgostit de sport, regretatul inginer Dumitru Boariu”. (fragment din cartea Unic – echipa de aur din istoria voleiului feminin din Piatra Neamț, autor Nicolae Marcu)

Implicare activă în modernizarea bazelor sportive

Doctorul Andone s-a implicat în modernizarea stadionului și a ștrandului municipal precum și la construirea sălii Ceahlăul. “În cursul unei nopți, s-a dărâmat o clădire, făcându-se loc pentru construcția unei săli de sport, copie după un deviz realizat la Onești, cu necazul că nu se înscria ca lungime, în normele legale. Cu ajutorul constructorilor, conduși de inginerul Ion Mancea, s-a completat cu trei tronsoane, realizate peste deviz. Construcția de atunci este sala Ceahlăul, de pe strada Ștefan cel Mare”. (Eseu monografic – “Costache Andone în competiție cu viața” autori, profesorii Luminița Moscalu și Constantin Tomșa). Iată ce scria Mihai Merticaru, în ziarul “Ceahlăul”, în 1970, despre doctorul Costache Andone: “Cei mai mulți pietreni, îl cunosc pe doctorul Costache Andone și ca pe un mare animator al mișcării sportive, ca pe un susținător fervent al echipei Ceahlăul, ca pe un om preocupat de destinelele tineretului în general. Nu-i de mirare, deci, că el însuși a rămas tânăr, asemenea orașului pe care îl iubește cu toată ființa sa”.

Artiști și cântăreți celebri i-au fost pacienți

Celebra cântăreață de muzică populară, Maria Tănase, s-a aflat printre pacientele doctorului. Și marele actor născut la Fălticeni,  Grigore Vasiliu-Birlic, a venit să-i redea inegalabila voce. “Prin 1962, Maria Tănase s-a prezentat la un spectacol la Piatra Neamț. Cei 49 de ani își puseseră amprenta pe corzile vocale, dar încă era o încântare să o asculți. După câteva cântece, la un moment dat, vocea i-a cedat. Se auzeau numai lăutarii și instrumentele lor. A doua zi, a venit la mine să o consult. Am examinat-o și imediat am constatat, cu mare surprindere, că avea leziuni care demonstrau începutul unui cancer la corzile vocale. Apoi, doctorii din București au confirmat diagnosticul pus de mine. Un an mai târziu, Maria Tănase ne părăsea definitiv. Și marele actor Grigore Vasiliu-Birlic a venit la mine. Avea un spectacol și a rămas fără voce. Foarte sigur pe el vine și-mi spune: Domnule doctor, vă rog să-mi faceți două fiole de vitamina C, în venă. Deși am cedat destul de greu insistențelor lui, i-am făcut tratamentul și am constantat efectul extraordinar al vitaminei C cu hidrocortizon și, de atunci, am aplicat această metodă în toate ocaziile deosebite. Andei Călugăreanu i-am descoperit polipii de pe corzile vocale care, în cele din urmă, i-au afectat vocea. Dan Spătaru venea des să-l consult. Am reușit să-l conving să renunțe la băutură, pentru că risca să-și piardă vocea”. (Evenimentul zilei, 28 martie 1998)

Urări de la prieteni

prof. dr. Luminița Moscalu, autoarea eseului monografic “Costache Andone în competiție cu viața”: “Personalitate remarcabilă a lumii nemțene, doctorul Costache Andone este un om cu totul și cu totul special. S-a implicat cu multă dăruire în tot ceea ce a făcut pe linie medicală, culturală și sportivă. Îi doresc multă sănătate și La Mulți  Ani!”.

dr. Virgil Răzeșu: “Doctorul Costache Andone este ultimul reprezentant al generației de aur a medicinii nemțene, generație care a creat vatra medicală din zonă. Eu sunt unul dintre cei mai vechi colaboratori ai săi. Din partea mea și a miilor de pacienți îngrijiți: La Mulți Ani cu sănătate și bucurii!”

ec. Vasile Ouatu, președinte CV Unic: “Suntem prieteni, este un om extraordinar care a contribuit enorm la dezvoltarea imaginii orașului Piatra Neamț. Echipa feminină de volei Unic există de atâtea decenii și datorită doctorului Andone, fapt pentru care-i mulțumim. Din toată inima, cu tot dragul La Mulți Ani!”

Costache Andone la 94 de ani: O viaţă dedicată sportului, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Costache Andone la 94 de ani: O viaţă dedicată sportului, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Costache Andone la 94 de ani: O viaţă dedicată sportului, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ana MOISE

Articolul precedentGratuit cu… bani la stomatologia UPU
Articolul următorE-On, reclamatul de serviciu

2 COMENTARII

  1. Doctorul Costache Andone ( a fost cu adevarat Doctor, nu ca unii din ziua de azi, care-s „doctori” numai cu numele) a fost unic in profesia asta, dar mai ales in specialitatea ORL. Am curaj sa fac prinsoare cu oricine ca un medic ORL-ist cum a fost exceptionalul dr. Costache Andone nu va mai aparea pe meleagurile nemtene in urmatoare suta de ani! Ce suta… nici in urmatorii 500… Dar ia spuneti-mi, ce medic ORL-ist, mai valoros decit Costache Andone, a aparut in partea asta de tara, de cind medicul nostru a iesit la pensie? Aud? E vai de capul nostru!
    Probabil ca si in medicina, ca in multe alte domenii, e nevoie de chemare, de talent, de har. Iar dr. Costache Andone a avut din plin din toate astea. Nici nu stiti, doctore, cit ne lipsiti. La multi ani!

Comentariile sunt închise.