Ultima raportare din seara de 1 martie, făcută de Direcția de Sănătate Publică Neamț, arată că sunt 228 de persoane izolate la domicilii și 2 persoane izolate în secția Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, toate fără simptome respiratorii. Testul pentru fetița de 6 ani din Piatra Neamț, revenită în data de 18 februarie 2020 de la Veneția, a ieșit negativ, la fel și testele pentru cele 4 persoane aflate încă în carantină, fără simptome. Confirmarea testelor a fost făcută telefonic, de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași. Fetița este izolată la domiciliu împreună cu familia, starea ei este în general bună, potrivit DSP Neamț. Tot astăzi, autoritatea sanitară a trimis Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț 3 notificări pentru hrană la Piatra Neamț, Roman și Horia. Este vorba despre ajutorul comunității pentru a duce hrană persoanelor izolate la domicilii care sunt singure, fără alt ajutor.

 

În această seară, coronavirus19Ministerul Sănătății a făcut o serie de clarificări importante pentru toți românii care se găsesc în diferite situații:

Având în vedere necesitatea unor clarificări suplimentare asupra recomandărilor de conduită în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19), Grupul de Comunicare Strategică pune la dispoziție răspunsuri pentru o serie de întrebări ridicate în spațiul public:

  1. Care este diferența dintre carantină și autoizolarea la domiciliu?

Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19).

Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică.

Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome dar:

-au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă

-au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome și care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă

-au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19)

-membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus.

Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmata. În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcția de Sănătate Publică.

Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă și a celor afectate se actualizează de fiecare dată când este nevoie și poate fi consultată pe pagina https://www.cnscbt.ro/ sub titulatura: „Lista zonelor cu transmitere comunitara extinsa si a altor zone afectate de COVID 19”

  1. Dacă un membru al familiei este în autoizolare, măsura se aplică și pentru soț/soție sau copii?

Autoizolarea se aplică tuturor membrilor familiei și persoanelor care locuiesc la același domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată.

Toți au obligația de a NU părăsi domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolării.

Dacă restul familiei nu dorește să intre în izolare alături de persoana care a călătorit, atunci se solicită către Direcția de Sănătate Publică intrarea acesteia în carantină instituționalizată. Această opțiune este posibilă numai în cazul în care persoana NU a avut anterior contact cu familia!

  1. Ce măsuri de igienă individuală trebuie să respecte persoanele autoizolate?

-Să evite contactul apropiat cu celelalte persoane din locuință și, dacă este posibil, să se izoleze într-o cameră separată.

-Să NU primească vizitatori în perioada de autoizolare la domiciliu.

-Să se spele pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, ori de câte ori este necesar (după utilizarea toaletei, înaintea pregătirii mesei, etc).

-Să curățe și să dezinfecteze zilnic toate suprafețele pe care le ating frecvent (ex: mese, clanțe, obiecte de mobilier, bateria/robinetele de la chiuveta, alte obiecte care pot fi atinse și de alte persoane).

-Să își acopere gura și nasul cu șervețel de unică folosință sau cu o țesătură atunci când strănută sau tușesc, sau să strănute și să tușească în plica cotului. Batista se aruncă imediat la coșul de gunoi, în sac de plastic, după care se spală pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde.

-Să aerisească cât mai bine toate încăperile casei. Spațiile comune ale casei (bucătărie, baie) trebuie să fie bine aerisite!

-Să țină legătura zilnic cu medicul de familie și să-l informeze asupra evoluției tuturor membrilor familiei.

-Să sune la numărul unic de urgență 112 în cazul în care apare cel puțin

unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultăți la respirație, durere în gât – să își acopere nasul și gura cu o mască de protecție.

De asemenea, persoanele se pot informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358. TELVERDE este pentru informare, nu este pentru urgențe.

  1. Ce se întâmplă dacă vreun membru al familiei prezintă simptome sau are o altă urgență medicală în timp ce se află în autoizolare?

În cazul în care, pe parcursul celor 14 zile, vreun membru al familiei prezintă simptome sugestive pentru infecția cu coronavirus (febră, tuse, dificultate în respirație) sau prezintă orice altă urgență medicală, contactați medicul de familie și/sau sunați la 112. Menționați, obligatoriu, că vă aflați în situația de autoizolare la domiciliu!

Limitați cât mai mult posibil contactul apropiat – la mai puțin de 1 metru, pentru mai mult de 15 minute – acoperiți-vă gura și nasul cu batistă când tușiți sau strănutați! Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun imediat, purtați mască de protecție.

Așteptați sosirea ambulanței, care vă va transporta până la centrul de boli infecțioase cel mai apropiat, unde se poate efectua testarea pentru coronavirus. Acolo veți fi izolat până la obținerea rezultatelor.

Dacă rezultatul este negativ, veți fi adus înapoi la domiciliu și veți continua autoizolarea până la 14 zile.

Dacă rezultatele sunt pozitive, se vor aplica procedurile specifice pentru cazurile de infecție cu coronavirus.

Pentru alte urgențe medicale, personalul de la ambulanță / SMURD vor lua deciziile ce se impun în acord cu reprezentanții DSP.

  1. Cum sunt sprijinite persoanele aflate în autoizolare?

Persoanele aflate în autoizolare pot fi ajutate în aprovizionarea cu apă și alimente de către rude și/sau prieteni.

(C.I.)

Articolul precedentDoi tineri au jefuit de 6.600 euro pe un roznovean
Articolul următorBătrână în comă, din cauza unei lumânări