Până astăzi, 16 martie, sunt în izolare acasă 411 persoane și au fost prelevate probe pentru testarea la coronavirus de la 30 dintre acestea, potrivit Direcției de Sănătate Publică Neamț. Dintre acestea, este un nou caz confirmat, de azi noapte, la femeia de 43 de ani din Piatra Neamț (cazul 3 din județul Neamț), șefă de serviciu în Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț. Au mai fost testate 6 persoane, la care nu s-a confirmat infectarea. Sunt așteptate rezultatele la 21 de teste.

În carantină sunt 110 persoane, dintre care 18 au intrat în ultimele 24 de ore. S-au prelevate probe de la 105 persoane, potrivit datelor furnizate la conferința de presă organizată astăzi de Prefectul de Neamț, George Lazăr.

Potrivit Ministerului Sănătății, în această după-amiază sunt disponibile 1.524 de teste pentru diagnosticare moleculară în cele 7 centre de boli infecțioase care au capacitate de diagnostic și testare din București (2 unități sanitare), Cluj Napoca, Iași, Timișoara, Constanța și Craiova. Centrelor de testare din Capitală li se adaugă și Laboratorul de referință acreditat OMS al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, care contribuie, alături de unitățile sanitare, la creșterea capacității de diagnosticare cu dotările existente. „La acestea se adaugă 10.000 de teste pentru diagnosticare moleculară și alte 40.000 de teste rapide achiziționate de către Compania Unifarm SA și care sunt distribuite săptămâna aceasta către unitățile sanitare, pe bază de comandă. De altfel, Compania Unifarm SA achiziționează și aprovizionează permanent spitalele care solicită cu echipamente de protecție pentru personalul medical, măști, produse biocide pentru suprafețe și mâini, teste de diagnostic, medicamente”, potrivit MS. Autoritățile de la București solicită, pentru evitarea aglomerărilor la camerele de gardă și unitățile de primiri urgențe din spitale, ca populația să contacteze cu prioritate, telefonic, medicul de familie, în cazul în care suspectează infectarea cu noul coronavirus. Eventuala prelevare de probe se va face la domiciliul persoanei, sub coordonarea direcțiilor de sănătate publică. (C.I.)

 

 

 

Articolul precedentTârgu Neamţ: „Casa Arcaşului” îşi suspendă activitatea
Articolul următorRestricţii la Policlinică și la Serviciul de Evidența Populației din Târgu Neamţ