Ultimele date arată că alte 8 persoane care au fost izolate la domicilii au ieșit de sub supraveghere la capătul celor 14 zile de carantină, conform Direcției de Sănătate Publică Neamț. „Până în prezent, toate persoanele aflate în supraveghere și monitorizare zilnică în județul Neamț nu sunt simptomatice. Au ieșit de sub supraveghere încă 8 persoane. Nu avem persoane internate și testate pentru coronavirus. Îndemnăm populația la calm, să se informeze corect, să respecte normele de igienă și sfaturile medicilor”, a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț. Până în seara de 28 februarie, erau 177 de persoane aflate în izolare la domicilii și aceleași 4 persoane încă în carantină. Pentru cele 4 persoane de la care fuseseră prelevate probe și trimise la Iași, testele au rezultate negative.

Astăzi, 29 februarie, în comunicatul Departamentului pentru Situații de Urgență, de la ora 11, se precizează că sunt 3 cazuri de infectare cu noul coronavirus, în România, iar starea pacienților este una bună. „Rezultatele analizelor pentru persoanele care au mai fost testate au ieșit negative, ceea ce înseamnă că nu au fost infectate cu virusul COVID-19 (Coronavirus). În acest moment, la nivel național, sunt 52 persoane în carantină și 8.796 persoane în izolare la domiciliu”, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

Prevenirea îmbolnăvirii se face prin respectarea celor 10 reguli transmise de Ministerul Sănătății: spălați-vă pe mâini cât mai des cel puțin 20 de secunde; evitați contactul cu persoane suspecte de infecții respiratorii acute; nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile; acoperiți-vă gura și nasul când strănutați și tușiți; nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul; curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool; utilizați masca de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave; produsele Made in China sau pachetele primite din China nu sunt periculoaase; sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau din zonele în carantină din Europa de cel puțin 14 zile; animalele de companie nu transmit coronavirus. (C.I.)