Un copil, în vârstă de 4 ani, s-a rănit grav la cap și a fost adus cu ambulanța din stațiunea Durău până la UPU Piatra Neamț.

Serviciul de Ambulanță Neamț a transmis astăzi, 8 februarie, că solicitarea s-a făcut în ”07.02.2019, ora 11:36, Durău, pacient sex masculin 4 ani,diagnostic: hemoragie subarahnoidiană, contuzie hemoragică, preluat de un echipaj cu asistent medical şi predat echipajului cu medic; pacientul a fost transportat la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ; din UPU a fost preluat de un echipaj cu medic în vederea efectuării transferului interclinic la Iași”. Transferul copilului de la spitalul din Piatra Neamț spre clinica din Iași ”s-a făcut cu ambulanța, la ora 15.47”, potrivit asistentei șefe Luminița Rozoschi, purtătorul de cuvânt al SAJ Neamț.

Tatăl copilului s-a plâns că a durat câteva ore de la accident și până ce copilul său, rănit grav la cap pe pârtia de sănii din Durău, a pornit spre Iași.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț declară astăzi, 8 februarie, că, în acest caz, s-au făcut investigații pentru stabilirea unui diagnostic și apoi s-a decis transferul la Iași. ”Copilul a fost adus în jurul orei 12 la UPU, cu un traumatism cranio-cerebral sever, i s-a făcut computer tomograf pentru a avea un diagnostic clar. S-a decis transferul la Iași, știu de la asistenta șefă Chitoșcă faptul că s-a solicitat elicopter SMURD, dar transferul s-a făcut cu ambulanța până la Iași. În jurul orei 16.15, copilul a fost preluat și transferat la Iași, chiar eu am vorbit cu domnul Branea, tatăl copilului, înainte de plecarea echipajului medical”, a declarat dr. Codruț Munteanu, managerul SJU Piatra Neamț.

Solicitarea pentru elicopter nu s-a făcut la Iași, spune dr. Diana Cimpoeșu, medicul coordonator șef UPU-SMURD Iași: ”Poate că s-a făcut solicitare pentru elicopter la București. La Iași nu a fost ieri solicitare și, chiar dacă ar fi fost, de ieri, elicopterul de la Iași a fost trimis în revizie la Brașov, de la ora 10. Revizia durează două săptămâni, la fabrica din Ghimbav. Este singurul elicopter pe zona Moldova. Astăzi, 8 februarie, ni s-a repartizat alt elicopter”. Dr. Diana Cimpoeșu a mai adăugat că ”solicitarea pentru elicopter se poate face cu cel mult jumătate de oră înainte de apusul soarelui”. Raed Arafat, secretar de stat, a precizat că, în cazul solicitărilor din Neamț, elicopterul nu poate ateriza pe timp de noapte, fiindcă nu sunt platforme autorizate în acest sens. (C.I.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here