pietricica turism

Un copil, în vârstă de 4 ani, s-a rănit grav la cap și a fost adus cu ambulanța din stațiunea Durău până la UPU Piatra Neamț.

Serviciul de Ambulanță Neamț a transmis astăzi, 8 februarie, că solicitarea s-a făcut în ”07.02.2019, ora 11:36, Durău, pacient sex masculin 4 ani,diagnostic: hemoragie subarahnoidiană, contuzie hemoragică, preluat de un echipaj cu asistent medical şi predat echipajului cu medic; pacientul a fost transportat la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ; din UPU a fost preluat de un echipaj cu medic în vederea efectuării transferului interclinic la Iași”. Transferul copilului de la spitalul din Piatra Neamț spre clinica din Iași ”s-a făcut cu ambulanța, la ora 15.47”, potrivit asistentei șefe Luminița Rozoschi, purtătorul de cuvânt al SAJ Neamț.

Tatăl copilului s-a plâns că a durat câteva ore de la accident și până ce copilul său, rănit grav la cap pe pârtia de sănii din Durău, a pornit spre Iași.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț declară astăzi, 8 februarie, că, în acest caz, s-au făcut investigații pentru stabilirea unui diagnostic și apoi s-a decis transferul la Iași. ”Copilul a fost adus în jurul orei 12 la UPU, cu un traumatism cranio-cerebral sever, i s-a făcut computer tomograf pentru a avea un diagnostic clar. S-a decis transferul la Iași, știu de la asistenta șefă Chitoșcă faptul că s-a solicitat elicopter SMURD, dar transferul s-a făcut cu ambulanța până la Iași. În jurul orei 16.15, copilul a fost preluat și transferat la Iași, chiar eu am vorbit cu domnul Branea, tatăl copilului, înainte de plecarea echipajului medical”, a declarat dr. Codruț Munteanu, managerul SJU Piatra Neamț.

Solicitarea pentru elicopter nu s-a făcut la Iași, spune dr. Diana Cimpoeșu, medicul coordonator șef UPU-SMURD Iași: ”Poate că s-a făcut solicitare pentru elicopter la București. La Iași nu a fost ieri solicitare și, chiar dacă ar fi fost, de ieri, elicopterul de la Iași a fost trimis în revizie la Brașov, de la ora 10. Revizia durează două săptămâni, la fabrica din Ghimbav. Este singurul elicopter pe zona Moldova. Astăzi, 8 februarie, ni s-a repartizat alt elicopter”. Dr. Diana Cimpoeșu a mai adăugat că ”solicitarea pentru elicopter se poate face cu cel mult jumătate de oră înainte de apusul soarelui”. Raed Arafat, secretar de stat, a precizat că, în cazul solicitărilor din Neamț, elicopterul nu poate ateriza pe timp de noapte, fiindcă nu sunt platforme autorizate în acest sens. (C.I.)