0:00

* cu o lovitură la picior s-a ales şi un tânăr de 28 de ani

* „Noi le recomandăm să respecte Decalogul Schiorului, care este afișat și la punctul de plecare de la telegondolă, dar și pe pârtie”, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ

Copil de 7 ani accidentat pe pârtie, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Chiar dacă temperaturile au fost foarte scăzute în ultimele zile, pârtiile din Piatra Neamț au fost luate cu asalt de împătimiții sporturilor de iarnă, mai mici sau mai mari. În ciuda protecției oferită de plasele speciale amplasate pe pârtii, accidentările nu au lipsit.

Un copil de 7 ani a ajuns la spital după ce s-a lovit de un altul, iar în urma căderii a suferit o fractură de cot. Tot la spital a ajuns și un tânăr de 28 de ani, care a căzut cu snowboard-ul și s-a lovit la un picior.

După ce le-a fost acordat primul ajutor, victimele au fost transportate la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Neamț, cu o ambulanță SMURD. Date fiind condițiile din teren, transferul până la ambulanță s-a făcut cu un ATV șenilat.

Șeful Serviciului Salvamont Neamț, Raul Papalicef, spune că majoritatea incidentelor care apar pe pârtii se datorează exclusiv schiorilor.

„Noi le recomandăm să respecte Decalogul Schiorului, care este afișat și la punctul de plecare de la telegondolă, dar și pe pârtie. Sunt cele zece reguli de conviețuire pe o pârtie de schi, dacă putem să le numim așa. Majoritatea accidentărilor se produc pe fondul neglijenței de care dau dovadă mulți dintre cei care vin pe pârtie. Este cam același lucru care se întâmplă și în cazul accidentelor rutiere”.

Copil de 7 ani accidentat pe pârtie, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Raul Papalicef nu-i „iartă” nici pe cei care vând sau închiriază echipamentele de schi, care au, la rândul lor, o mare responsabilitate. „Fiecare operator care închiriază sau vinde echipamente de schi trebuie să știe anumite chestiuni, în materie de siguranță. Nu poți închiria un echipament unui client ce are o greutate de 70 de kilograme cu aceleași setări ale securitului schiurilor care se fac pentru un client de 90 de kilograme. Un începător n-are de unde să știe toate aceste lucruri, de aceea operatorul trebuie să-i explice asta în detaliu. În anii trecuți, au apărut foarte multe accidentări din cauza faptului că elementele de securitate specifice echipamentelor de schi nu fuseseră optimizate în funcție de utilizator”, punctează șeful Serviciului Salvamont Neamț, care adaugă că, până în momentul de față, nu s-au înregistrat incidente cauzate de inadecvarea echipamentului.

„E, totuși, devreme, pârtia e deschisă doar de câteva zile. Ne așteptăm ca asemenea incidente să apară în cele ce urmează”.

Alex SÎRBU

Articolul precedentVicele Humulescu ar da amenzi, dar ştie că nu le încasează
Articolul următorSchimbarea Ceahlăului: ”Echipa muncitoare” a trecut la ”fiţe şi mofturi”