În ședința Consiliului Local Roman de vineri, 8 septembrie, domnul consilier Eugen Pătrașcu a adus la cunoștința administrației publice locale o stare de lucruri foarte gravă, care se manifestă în cartierul Favorit. Este vorba despre acei copii aflați în plasament la asistenți maternali și care ocupă câteva apartamente în blocurile din cartier. Intenția legiuitorului când a statuat acest mod de desfășurarea a plasamentului la asistenți maternali a fost  fără îndoială bună, mergându-se pe ideea că – locuind într-un apartament de bloc, având un asistent care se ocupă de ei și având ca vecini oameni obișnuiți, responsabili și corecți – copiii aflați în plasament vor lua ca modele vecinii și se vor încadra mai ușor în condițiile unei vieți civice normale.

Din păcate lucrurile nu stau deloc așa. Fie pentru că locuiește în altă parte ori chiar în altă localitate, fie din nepăsare ori din cine știe ce motive, de obicei asistentul nu lucrează suficient cu copiii. În plus asistentul nu locuiește în același apartament cu copiii și, la un moment al zilei, pleacă acasă fiindcă i s-a terminat programul de lucru, iar copiii rămân nesupravegheați. Și cum bine se știe, unde sunt mai mulți mai degrabă se asociază la rele, au ajuns acum ca acei copii să terorizeze vecini, să facă gălăgie în continuu, să atace bătrânii și să îi tâlhărească.

Primarul Lucian Micu a solicitat o adresă din partea asociațiilor de proprietari din zonă și a promis să instituie patrulă regulată a Poliției locale în cartierul Favorit. Totodată domnul Micu a sugerat că o petiție din partea cetățenilor trebuie adresată și DGSAPC Neamț și Consiliului Județean Neamț, care este proprietarul apartamentelor care găzduiesc respectivii copii. (D.A.)