După adoptarea noului calendar și stabilirea datei de 8 iunie pentru începerea înscrierii copiilor la grădiniță, Ministerul Educației și Cercetării a publicat și procedura. Prioritate au copiii care deja frecventează grădinița și care vor fi reînscriși începând din 25 mai, și cei de grupa mare, care este obligatorie: „Ocuparea locurilor libere, după finalizarea procesului de reînscriere, se va face cu respectarea prevederilor din legislația în vigoare și, cu precădere, în acest an școlar, a prevederilor Legii nr. 56/2019, asigurând cuprinderea tuturor copiilor de 5 ani în grupa mare, ca parte a învățământului general obligatoriu”, se spune în document. Pentru reînscrierea și înscrierea copiilor la grădiniță, părinții pot comunica unității de învățământ prin poștă electronică, telefonic sau fax, datele necesare pentru a fi introduse în aplicația specifică din Modulul SIIIR – Înscriere la grădiniță 2020-2021.

Pentru situația în care cererile de înscriere sunt mai multe decât numărul de locuri existent într-o unitate de învăţământ, se vor aplica mai întâi criteriile de departajare generale și apoi criteriile de departajare specifice. Criteriile specifice trebuie adoptate și publicate până la data de 29 mai 2020. Ministrul Educației insistă și atenționează cadrele didactice să renunțe la favoritisme cu părinții: „Criteriile specifice de departajare (elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar, aprobate de Consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de către consilierul juridic al Inspectoratului Şcolar Judeţean/al municipiului Bucureşti până la data de 29 mai 2020) nu pot fi discriminatorii și nu pot include liste de preînscrieri. Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învățământ va preciza documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul validării cererii-tip de înscriere. Criteriile specifice de departajare vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale”.

Criteriile generale sunt:

-existența unui document care dovedește că un copil este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);

-existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;

-existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă;

-existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului, însoțit de certificatul de orientare școlară, eliberat de Comisia de orientare școlară și profesională.

Înscrierea la grădiniță a fost decalată anul acesta de coronavirus. Anul trecut, reînscrierea a început pe 6 mai și înscrierea pe 20 mai, prima etapă.

(C.I.)

Articolul precedentImpact între un autoturism și un TIR la Căciulești, șofer încarcerat
Articolul următorCoronavirus – O tânără de 36 de ani, primul deces dintr-un centru rezidențial din Neamț