Pietrenii sunt invitați să admire copia sabiei Voievodului Ștefan cel Mare, ce va poposi pentru o săptămână în custodia Muzeului de Artă din Piatra Neamț. Primirea sabiei se va face printr-un ceremonial militar și religios organizat vineri, 6 decembrie, de la ora 12, la statuia domnitorului din Parcul Tineretului. La ceremonial participă Garda de onoare a Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț, care va încheia festivitatea cu o paradă.

 

SABIA stefan cel mare

Copia sabiei este oferită de Ordinul Militar „Sfânta Maria” – Creștin Ortodox din Brașov. Această organizație a primit-o de la Muzeul Topkapî din Istanbul, unde se află originalul sabiei pe care Ștefan cel Mare a primit-o de la Papa Sixt al VI-lea în semn de prețuire, după Bătălia de la Vaslui, considerată o victorie a creștinismului în fața păgânilor. În compoziția sabiei este celebrul oțel de Toledo, cel mai rezistent metal din epoca medievală din care se făureau armele. Mânerul sabiei este îmbrăcat în fir împletit de argint, în capăt are un buton aplatizat placat cu aramă, probabil, pe care este inscripția „Eu domnul Ștefan, voievod!” și crucea alături de stema Moldovei. Sabia are 1,25 de metri, din care lama măsoară 1,02 metri și cântărește 2,5 kilograme. Există mai multe variante despre modul în care sabia a părăsit Moldova. Conform uneia dintre ele, sabia a fost dăruită de Ștefan cel Mare sultanului, cu puțin timp înainte de a muri. În acest fel, Ștefan a dorit să recunoască meritele unui adversar redutabil. Cea de-a doua legendă plasează momentul pierderii sabiei la sfârșitul primei domnii a lui Petru Rareș. Fiu al lui Ștefan cel Mare, Petru a încercat să redeschidă lupta cu Imperiul Otoman în 1538. Campania de represalii a sultanului Soliman Magnificul avea să ducă la pierderea domniei și la refugierea lui Rareș în Transilvania. Trupele otomane au impus ca domn al Moldovei pe Ștefan al V-lea, cunoscut ca „Lăcustă-Vodă“. Turcii au jefuit tezaurul Moldovei înainte de a se retrage, luând cu ei și sabia lui Ștefan cel Mare, la 1538.

afis copie sabie stefan cel mare ijj ntExpoziția temporară este un eveniment dedicat de IJJ Neamț sărbătorii Marii Uniri. Replica sabiei a fost adusă în România ca urmare a demersurilor făcute de Jandarmeria Română și Ordinul Militar „Sfânta Maria” – Creștin Ortodox alături de Casa de Comerț Balcanică din Brașov cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Cei care doresc să vadă replica acestei săbii expusă la Muzeul de Artă din Piatra Neamț o pot face până în ziua de 12 decembrie. (C.I.)

 

 

 

Articolul precedentProiecte însumând 16,57 milioane de euro aprobate la finanțare pentru Piatra Neamț
Articolul următorCumplit: Un adolescent a murit carbonizat