procuror Vasile Doana

* el a solicitat detaşarea la Ministerul Afacerilor Interne, pe o perioadă de 3 ani
* “Părerea mea este că au vrut să scape de el”, a declarat procurorul Stelian Olteanu

Controversatul procuror militar Vasile Doană, care a făcut investigaţiile din dosarul Dămuc, acum 12 ani, a cerut să plece de la Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, după suplimentarea ordinii de zi, să-i aprobe solicitarea, astfel că, în următorii 3 ani, procurorul va lucra în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

“Eu cred că au vrut să scape de el”, a declarat procurorul Stelian Olteanu, care a fost arestat de Doană, vreme de 52 de zile, în anul 2002. ”Sau poate e un gen de promovare pentru merite deosebite. Inspecţia judiciară doarme în cazul lui, iar Statul Român plăteşte daune pe bandă rulantă şi nimeni nu vede. Dacă aş fi fost doar eu, aş fi zis că a avut ceva cu mine că-s mai cu moţ, dar sunt atâtea exemple”.

Procurorul Vasile Doană a fost reclamat de foarte mulţi dintre cei pe care i-a anchetat. Cazul lui Gheorghe Tudorache, fost comandant al unei unităţi militare din Ploieşti este absolut relevant pentru “stilul Doană”. Colonelul a fost arestat după ce-a denunţat furturi de motorină de la o altă unitate şi aprovizionarea unităţii sale cu carne expirată. Doană l-a arestat pentru “corupţie pasivă”, iar militarul a stat după gratii de pe 6 sprilie 1998, până pe 1 iunie. CEDO i-a acordat despăgubiri de 2.800 de euro, constatând că “în perioada aprilie 1998-februarie 2002, împotriva reclamantului nu a mai fost intreprins nici un act de procedura si nici nu a fost audiat de organele de urmărire penală”. În 2005, Gheorghe Tudorache a fost scos de sub urmărire penală.

procuror Stelian Olteanu

“Vă arestez, d-le procuror, cu cel mai mare viciu de procedură!”

Stelian Olteanu a fost acuzat de comiterea a nu mai puţin de 6 infracţiuni:  înşelăciune, favorizarea infractorului, luare de mită, fals intelectual, fals în înscrisuri şi uz de fals. Pentru toate a primit scoatere de sub urmărire penală, la finalul anchetei. Stelian Olteanu s-a întors ca procuror la Parchetul Neamţ şi a cerut daune de la Statul Român. Curtea de Apel Bacău i-a aprobat 350.000 de lei, plus cheltuieli de judecată. Decizia a fost menţinută de Curtea Supremă. Procurorul Olteanu a susţinut, în plângerile împotriva lui Doană, că i-a atras atenţia asupra încălcărilor dreptului la apărare şi a viciilor de procedură. Răspunsul lui Doană a fost halucinant: “Vă arestez, d-le procuror, cu cel mai mare viciu de procedura!”.

În acelaşi dosar au fost arestaţi fostul poliţist Radu Păduraru şi omul de afaceri Dragoş Cîmpanu. Amândoi au dat statul în judecată. Dragoş Câmpanu a obţinut despăgubiri de 10 miliarde de lei, iar Radu Păduraru de 15 miliarde de lei vechi. Până la urmă doar 5 din cei 17 arestaţi în dosarul Dămuc au fost găsiţi vinovaţi în instanţă. Ion Frăsinariu, fostul primar al comunei Dămuc, Ion Sava, fostul şef al Postului de Poliţie Dămuc, Ioan Bucur, om de afaceri din localitate, Tanko Gyorgy, fost viceprimar al comunei Lunca de Jos, judeţul Harghita și Timar Zsombor Laszlo, fost viceprimar al comunei Lunca de Sus au primit condamnări cu suspendare. Chiar şi în aceste condiţii Ion Sava a făcut plângere la CEDO  şi a cerut achitarea sa şi daune de 300.000 de euro, susţinând, la fel ca multe alte persoane anchetate de procurorul Doană, că nu i s-au luat în considerare probele în apărare.

Doană, refuzat la conducerea Parchetului Militar

Realizările lui Vasile Doană au fost prezentate, de fiecare dată, pe larg, în presa centrală. Spre exemplificare, reproducem un pasaj dintr-un articol publicat, în 2010, de ziarul “Puterea”: “Vasile Doană a fost propus, în urmă cu trei ani, pentru șefia Secției Parchetelor Militare, în locul lui Dan Voinea, alături de care a instrumentat numeroase dosare, în cadrul acestei unități, dar președintele Traian Băsescu a refuzat nominalizarea sa. El a fost găsit vinovat de CSM pentru abatere de la conduita profesională în cazul arestării ofițerilor SRI Ovidiu Soare și Gheorghe Dumitrache”. Cei doi reclamaseră abuzurile și conduita procurorului în timpul anchetei de la DNA.

În multe dosare instrumentate de procurorul Vasile Doană, inculpații au fost achitați sau eliberați. Este cazul militarilor de la UM 01835 Bucureşti, implicați în falsificarea unor acte pentru contracte de credit încheiate la Banca Internațională a Religiilor, al procurorului Stelian Olteanu, care a cerut statului român despăgubiri pentru arestare nelegală, în dosarul defrișărilor din Neamț, al avocatului Nicolae Bianu, arestat în preajma Crăciunului din 1994, trimis în judecată în 1997, achitat și despăgubit după 7 ani, al polițiștilor de la Secția 5, din „lotul benzinarilor”, caz ajuns pe masa judecătorilor CEDO, al lt. col. Gheorghe Iliescu, eliberat, din lipsă de probe, după 9 luni de arest preventiv, dar și al colonelului Gheorghe Tudorache, comandantul unei unități militare de lângă Ploiești, orașul în care Vasile Doană a activat ca procuror militar. Tudorache a și câștigat procesul la CEDO pentru arestare abuzivă,statul român fiind obligat la plata unor despăgubiri.

Vasile Doană are pe conștiință și sinuciderea unui tânăr luptător DIAS. Atacat de către o gașcă de romi, acesta a folosit arma din dotare în încercarea de a se apăra. Procurorul Doană a considerat însă că Sorin Mihu Constantinescu nu a acționat în legitimă apărare, ci ar fi comis o crimă. Din cauza presiunilor anchetei, dar și a tergiversării soluționării cazului, subofițerul DIAS s-a sinucis, lăsând în urma sa o fetiță de 8 ani.

Un alt “succes răsunător” al procurorului militar a fost reținerea șefului Biroului Pașapoarte din cadrul SEIP Hunedoara și începerea urmăririi penale împotriva acestuia dintr-o… eroare! Inspectorul principal Eugen Tod a fost reținut și anchetat după ce un borfaș s-a dat drept șeful Biroului Pașapoarte și a luat șpagă. Procurorul Doană a dispus reținerea inspectorului principal, după care, constatând eroarea, conducerea PNA s-a văzut nevoită să recunoască oficial gafa și să ceară scuze.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentVreme frumoasă, dar răcoroasă
Articolul următorHCM Roman – Corona Braşov 22-22 (13-12)