0:00

 “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, la Dumbrava Roşie, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ministerul Mediului a organizat, luni, 16 septembrie, în Dumbrava Roșie, un nou seminar din cadrul  Proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”. Întâlnirea expeților de mediu cu cetățenii a avut loc la sediul Primăriei Dumbrava Roșie, cu începere de la ora 10. Obiectivul acestor acțiuni este de informare și educare a cetățenilor, în direcția conștientizării impactului major pe care îl are poluarea cu nutrienți asupra sănătății și calității vieții.

„Prin această acțiune se dorește îmbunătățirea practicilor și comportamentelor individuale, de familie și instituționale în zonele rurale din România (în special în comunele desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitrați), în ceea ce privește gestionarea gunoiului de grajd și a deșeurilor menajere, precum și combaterea poluării cu nutrienți a apelor și solului și crearea premizelor pentru o agricultură durabilă”, se menţionează în comunicatul de presă al Ministerului Mediului.

În cadrul întâlnirii cu cetățenii, experţii de mediu au făcut cunoscute cele mai importante informații cu privire la: calitatea apei; igiena apei și sanitație; managementul deșeurilor menajere şi a gunoiului de grajd şi aplicarea îngrășămintelor. De asemenea, în cadrul acestui seminar, au fost vizitate câteva gospodării unde s-a realizat: inspecția sanitară a fântânii; testarea apei; discutarea situației constatate, cu accent pe soluțiile practice pentru remedierea problemelor existente. În rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene, România are cele mai mari probleme legate de poluarea apelor şi a solurilor cu nitriţi şi nitraţi (peste 1.900 de localităţi). Prin gestionarea haotică a gunoiului de grajd se ajunge la poluarea apelor şi a solului. Este afectată sănătatea oamenilor, uneori se ajunge chiar la tragedii în rândul nou-născuţilor, cea mai sensibilă categorie de populaţie. Potrivit normelor în vigoare, din cauza potenţialului nociv pe care îl reprezintă, nitraţii au fost incluşi în categoria substanţelor toxice din apa potabilă. Limita sanitară maximă admisă pentru nitraţi în apa potabilă este de 50 mg/litru, la fel ca în Uniunea Europeană. (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentPensiile au restituit 31 milioane lei
Articolul următor”Noaptea cercetătorilor”, ediţia 2013