0:00

Contraceptive reevaluate, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Agenția Națională a Medicamentului a remis un comunicat prin care  Comitetul de farmacovigilenţă pentru evaluarea riscului (PRAC) recomandă o mai bună informare a medicilor care prescriu contraceptive hormonale combinate şi a femeilor care le utilizează, cu privire la riscul cunoscut de apariţie a tromboembolismului venos (formarea de cheaguri de sânge în vene) şi creşterea gradului de vigilenţă a acestora faţă de apariţia semnelor şi simptomelor asociate. Concluziile la care ajuns PRAC arată că beneficiile contraceptivelor hormonale combinate în prevenirea sarcinilor nedorite depăşesc în continuare riscurile. Totuși, specialiștii atrag atenția asupra faptului că importante sunt atenţionarea femeilor cu privire la riscul de apariţie a tromboembolismului venos şi la semnele şi simptomele asociate, precum şi faptul că, la prescrierea acestor medicamente, medicii să aibă în vedere factorii individuali de risc ai fiecărei femei.

Această reevaluare a confirmat faptul că riscul de apariţie a tromboembolismului venos asociat cu toate contraceptivele hormonale combinate este scăzut. Prescrierea unui contraceptiv hormonal combinat trebuie însoţită de evaluarea regulată de către medic a riscului individual prezentat de fiecare femeie în ceea ce priveşte formarea cheagurilor de sânge, întrucât acest risc se poate modifica în timp, se mai arată în comunicat.

Dintre factorii de risc cunoscuţi fac parte fumatul, obezitatea, înaintarea în vârstă, migrenele, istoricul familial de tromboembolism venos şi naşterea survenită cu câteva săptămâni anterior începerii tratamentului cu CHC. Este important ca femeile care utilizează contraceptive hormonale combinate şi medicii să fie permanent vigilenţi privitor la semnele şi simptomele de tromboembolism, care constau în durere de intensitate crescută sau edeme ale picioarelor, dificultăţi de respiraţie cu debut brusc, respiraţie accelerată sau tuse, durere la nivelul toracelui, senzaţia de slăbiciune sau amorţeală la nivelul feţei, mâinilor sau picioarelor. În situaţia în care o femeie observă apariţia oricărui semn sau simptom dintre cele enumerate, aceasta trebuie să se prezinte imediat la medic. Estimările arată că, în funcție de tipul de contraceptiv, riscul de apariție a tromboembolismului este cuprins între 5 și 12 cazuri pe an la 10.000 de femei. Cabinetele de planning din județul Neamț sunt călcate rar de femeile care doresc să ia contraceptive. Cele mai multe nu se informează și preferă să ia pastilele fără prescripție medicală, asta și pentru că pot fi achiziționate fără rețetă. (M. TEODOROF)

Articolul precedentSecuieni: Lucrări la școala din centru
Articolul următorȘcoala din Humulești, sub o altă denumire