0:00

De luni, 9 ianuarie, a devenit obligatorie montarea contoarelor de căldură inteligente pe fiecare dintre caloriferele existente în apartamentele aflate în blocuri. Este vorba însă doar de acele blocuri de locuinţe care au rămas în sistem centralizat sau care au centrală termică de bloc sau scară. În Piatra-Neamţ, de exemplu, nu mai există centralele termice prin care era livrată căldură în sistem centralizat, au fost toate dezafectate, mai există doar 2-3 centrale de bloc la ANL-urile cu chirie, potrivit informaţiilor furnizate de Gabriel Muraru, purtătorul de cuvânt al primăriei.

O primă problemă o reprezintă costurile implicate, un astfel de contor sau repartitor de căldură costă între 70 și 100 de lei, iar acestea trebuie montate la toate caloriferele din interiorul apartamentelor, ceea ce înseamnă undeva între 350 de lei și 700 de lei, în funcție de numărul camerelor. Pe lângă costurile de instalare, vor exista şi tarifele de exploatare. Contoarele sau repartitoarele de căldură trebuie montate de firme specializate acreditate în acest sens. Ținând cont tocmai de cifrele din facturile la utilitățile, cele mai mari din ultimii ani, aceste costuri în plus vor putea fi suportate cu greu de mare parte din populație.
Termenul iniţial a fost 31 decembrie 2016, însă acesta a fost mutat pe 31 decembrie 2023.

Contoarele inteligente devin obligatorii pentru cei rămaşi pe încălzire centralizată, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiLegea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică a fost promulgată ieri, 9 ianuarie. Aceasta transpune în România unele acte normative existente deja la nivelul Uniunii Europene.

Un beneficiu îl reprezintă oportunitatea consumatorilor de a avea acces la date obiective şi transparente privind consumul propriu şi la costurile serviciilor asociate consumului lor.
Actul normativ instituie obligativitatea montării de contoare individuale pentru a măsura consumul de încălzire sau de apă caldă menajeră pentru fiecare unitate a clădirii, în cazul imobilelor de tip condominiu şi în clădirile mixte dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire sau alimentate de sisteme de încălzire sau de răcire centralizată.

Angela Croitoru

Articolul precedentBuget mai mic la Spitalul Județean Neamț
Articolul următor“Negustor“ de arme condamnat la închisoare în Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.