0:00

Constituția – coafată și gata să iasă-n lume, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• senatorul Ioan Chelaru anunță 31 ianuarie ca data cea mai probabilă pentru a finaliza ultimele retușuri

Vicepreședintele Comisiei de revizuire a Constituției, senatorul PSD, Ioan Chelaru, a precizat că obiectivul Comisiei este de a finaliza ultimele retușuri la proiectul de Constituție până pe 31 ianuarie. Comisia de revizuire a Constituției se va reuni pe 17 ianuarie pentru a lua în discuție observațiile aduse de Consiliul Legislativ și Comisia de la Veneția, pe care trebuie să le pună în acord cu actualul proiect de Constituție.

”Obiectivul este să finalizăm actualul proiect până pe data de 31 ianuarie. Trebuie să analizăm observațiile venite de la Consiliul Legislativ și Comisia de la Veneția. Ulterior, proiectul va intra în dezbatere publică, va fi tradus în limba engleză și trimis Comisiei de la Veneția. Totodată, Constituția revizuită va fi trimisă și la Curtea Constituțională, care trebuie să își exprime punctul de vedere”, a declarat Ioan Chelaru, pentru pesurse.ro.

Senatorul PSD a precizat că proiectul de revizuire a Constituției va sta în dezbatere publică pe tot parcursul sesiunii parlamentare care va începe în februarie, iar în septembrie, în noua sesiune parlamentară, proiectul va intra în procedurile parlamentare.

Proiectul trebuie să treacă prima dată prin Senat și apoi prin Camera Deputaților. Dacă proiectul este validat în cele două Camere, trebuie organizat referendumul de revizuire în cel mult 30 de zile de la data adoptării sale în cele două Camere ale Parlamentului. Asta înseamnă că sunt mari șanse ca românii să fie chemați la vot din nou pentru un duplex – referendumul pe Constituție și alegerea președintelui României. Dublul pretext al chemării la urne a devenit o obișnuință a clasei politice din România în ultimii ani, rațiunea fiind de a avea o prezență cât mai numeroasă, care să legitimeze măcar prin număr scrutinul. Rămâne valabil și de data aceasta, chiar dacă pragul la referendum a rămas cum s-a stabilit, adică 30%. (D. OSTAHIE)

Articolul precedentReorganizare prin selecție la Urban
Articolul următorEleve de la “Cartianu” la un pas de tragedie